Med en effektiv politikk vil vi gjøre det bedre med arbeidsplasser enn Socialdemokraterna – Arbetet

SVAR. Sosialdemokratene sier i en artikkel (26/1) at de har lagt igjen et bord for regjeringen når det gjelder arbeidsmarkedspolitikk.

Det hadde vært flott om det fungerte, men det gjør det dessverre ikke. Mens arbeidsledigheten i andre EU-land har gått ned det siste tiåret på grunn av god økonomi, har Sverige holdt seg mer eller mindre på samme nivå.

I 2022 hadde vi den femte høyeste arbeidsledigheten i EU: de eneste som gjorde det dårligere var Spania, Hellas, Italia og Kypros. Samtidig holdt langtidsledigheten seg på et for høyt nivå.

Vi har flere arbeidsledige som har vært uten arbeid i to år eller mer enn før pandemien. De fleste av disse er født utenfor Europa.

Alle som kan bør jobbe

Alle som kan jobbe må jobbe. Så det må også lønne seg bedre. I neste periode planlegger vi tilskuddsreform og skattekutt på lave inntekter.

Vi skal styrke aktivitetskravene både i etableringspenger og livsoppholdsstøtte. Tydeligere krav og forventninger til den enkelte kombinert med større økonomisk utveksling dersom det lykkes.

Videre er det bemerkelsesverdig at sosialdemokratene hevder at regjeringen har redusert voksenopplæringen. I Socialdemokratiets tidligere budsjetter, som de la frem da de fortsatt satt i regjering, ble det fastsatt at noe støtte til voksenopplæringen skulle avvikles etter pandemien.

Nå som de faktisk gjør det, akkurat som forventet, er det plutselig snakk om å slakte voksenopplæringen. Reduksjonene i Komvux og Folkhögskolan skyldes i hovedsak slutten på de midlertidige pandemitiltakene. Fagskolen, hvis årsplasser er doblet siden 2014, vil ha omtrent samme antall plasser som i fjor.

Regional profesjonell voksen

Statlig utdanningstilskudd til de som står lengst fra arbeidsmarkedet, regionale fagfolk, er omtrent det dobbelte av det de var før pandemien.

Dette er fordi regjeringen ser positivt på kombinert utdanning, det vil si utdanning der man både lærer SFI og et yrke. Det trengs en tydeligere forventning til at folk skal lære svensk, noe sosialdemokratene tidligere trodde var rasisme og ikke var interessert i de siste åtte årene da de satt ved makten.

Antallet personer som går på arbeidsmarkedsutdanning falt kraftig i løpet av den tiden sosialdemokratene styrte.

Regjeringen har nå gitt Arbeidsformidlingen i oppdrag å øke antall deltakere igjen, da det er et effektivt tiltak som gir arbeidsplasser. Ekstratjenestene, mirakelmedisinen mot eksklusjon av sosialdemokratene, innebar 100 prosent tilskuddssats og førte til ingen reelle arbeidsplasser.

Store kutt

Det hevdes også at vi foretar store kutt i arbeidsformidlingens tilskudd. Det er ikke sant.

Dersom Arbetsförmedlingen bruker tilskuddene som er spart fra i fjor, har den omtrent like mye penger i år, 7,6 milliarder. I sitt skyggebudsjett presset sosialdemokratene det til 100 millioner, en økning på 1,5 %. Hvis (S) vurderte at det foregikk enorme kutt, ville han åpenbart ha presset på for flere.

Venstre ønsker å se en effektiv arbeidsmarkedspolitikk og prioriterer arbeidsrettede satsinger som vi vet kan gi folk et fotfeste på arbeidsmarkedet. Det viktige er ikke hvor mye penger du bruker, men hvilken effekt du får.

I budsjettet vårt har vi økt bevilgningene til oppstart og jobbskaping mer enn tidligere regjeringer investerte, fordi subsidiert sysselsetting noen ganger kan være en god måte for folk å komme inn i arbeidslivet på. Av samme grunn investerer vi penger for å øke antall praksisplasser.

I stedet kuttet sosialdemokratene oppstartsjobber, fabrikkjobber og arbeidsplasser med en milliard i budsjettet.

Omlegging av politikk

Gjennom en omlegging av arbeidsmarkedspolitikken som tydeligere vektlegger den enkeltes ansvar og fokuserer mer på effektive tiltak som leder til arbeidsplasser, kan vi snu trenden.

Sverige står overfor en resesjon selv om sosialdemokratene sløste bort en høykonjunktur.

Vi kan virkelig sikre at flere mennesker ikke blir dømt til et liv i ekskludering. Det klarte faktisk ikke sosialdemokratene i årene ved makten.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *