Så mange som en tidel av produktene som ble undersøkt inneholdt ikke informasjon om såkalte allergener, selv om stoffene var til stede.
– Det viser at du har en utrolig uvitenhet om allergi og hvor vanskelig det er å være allergisk. Hvis jeg sitter hjemme med de allergiske barna mine og gir dem noe de ikke tåler, vet jeg at de ikke kommer seg til skolen dagen etter. Det er klart jeg er skuffet og bekymret, sier Marianne Jarl i Astma- og Allergiforbundet.
Over 450 selskaper over hele Norden og i fjor sjekket matmyndigheter i Norge, Danmark, Finland og Sverige i overkant av 1000 produkter.
I Sverige deltok flere kommuner i stedlige kontroller ved produksjonen av totalt 43 bedrifter, store og små.
De undersøkte bl.a rutine og innpakning, og resultatene er fantastiske, synes Marianne Jarl.
Nesten én av tre reviderte selskaper hadde ikke prosedyrer på plass for å sikre at ingredienslistene var korrekte på emballasjen. Så mange som en tidel av produktene som ble undersøkt – alt fra brød til desserter og ferdigpakkede måltider – manglet allergeninformasjon, selv om allergenene var til stede.
Eksempler er egg, gluten, melk, nøtter og skalldyr, ingredienser som kan gjøre deg syk.
– Jeg må stole på informasjonen jeg får. Men jeg vet at jeg ikke kan gjøre det. Hvordan skal jeg forholde meg til det jeg skal kjøpe, spør Marianne Jarl.
– Det er klart det er problematisk og bør ikke få skje, sier Marie Söderqvist, administrerende direktør i arbeidsgiver- og bransjeorganisasjonen Livsmedelsföretagen.
– Jeg har selv en datter som er dødelig allergisk mot nøtter. Så det burde ikke skje. Vi bør ha denne typen sikkerhet når det kommer til merking.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»