Mangel på tillit til svenske politikere i klimaspørsmålet

I undersøkelsen undersøkte Novus 1038 svensker mellom 18 og 79 år. På spørsmålet om i hvilken grad svensker tror at politikere kan løse problemer knyttet til ulike politiske spørsmål i Sverige, er tilliten absolutt lavere når det kommer til klimaet, betydelig lavere enn saker som skole, eldreomsorg eller offentlig orden.

Tilliten til at politikere kan løse klimaproblemene er lavere over den politiske skalaen, selv om forskjellene mellom sympatisører fra ulike partier er store. Absolutt lavere er tilliten til de som sympatiserer med Sverigedemokraterna, og høyest er tiltroen til Vänsterpartiet og Miljöpartiets sympatisører.

– Svenskene forstår at klimaproblemet er et globalt problem, sier Torbjörn Sjöström, administrerende direktør i Novus.

– Det spiller ingen rolle om vi reduserer Sveriges klimagassutslipp til null, det vil fortsatt være problemer internasjonalt.

Og når SVT spør noen folk i byen, er de på samme linje.

– Dette er lokale tiltak, jeg ser dem mer globalt, sier Lars Carlsson i Stockholm.

– Klimasaken handler ikke bare om Sverige, det må være et verdensomspennende samarbeid, sier Ludvikas Boel Werner.

Få klimafornektere

Ifølge undersøkelsen mener bare to prosent av svenskene at mennesker ikke har noe med klimaendringer å gjøre.

– Det er et overveldende flertall som mener at mennesker påvirker klimaet, så klimafornektelse er ikke et problem blant svensker, sier Torbjörn Sjöström.

Mer ansvar blant internasjonale aktører

Men kun én prosent mener at Sverige har mulighet til å løse problemene og i stedet ser svenskene på FN, EU og individet som vesentlig viktigere aktører.

Nesten halvparten av svenskene mener at økonomisk press på land som gjør for lite er den beste måten å takle global oppvarming på. Men utvidet kjernekraft og sol-, vind- og vannkraft anses også som gode alternativer. På den annen side er det få, bare to prosent, som mener at solceller på taket eller overgangen til elbil er effektive tiltak.

– De største løsningene svenskene tror på er strukturell, internasjonal lovgivning og energiforsyning, sier Torbjörn Sjöström.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.