Benny Engberg er visepresident i bystyret og representerer partiet Bollnäs, lokalpartiet han var medlem av og stiftet for drøyt ti år siden. Deres viktigste problem var at folketallet i kommunen ville øke.
– «Hvis du får en arrestordre, bør du være fornøyd». Slik hørtes det ut første gang vi sto i kø. Men vi fikk seks mandater og ble Bollnäs sitt nest største parti, sier han.
Derfor lykkes lokale partier
Ved de to siste valgene har lokale partier over hele landet tatt stadig flere plasser i bystyret. Fra 514 seter ved valget i 2010 til 575 seter ved siste valg i 2018. I dag er lokale partier med og styrer i 49 kommuner, ifølge data fra svenske kommuner og regioner.
– På den ene siden er vi ikke lenger trofaste tilhengere av politiske partier. På den ene siden har det blitt stadig mer vanlig å dele løfter. Opptil en tredjedel av velgerne stemmer på ulike partier ved stortings- og kommunevalg. Derfor er det en mulighet for lokale partier til å oppnå suksess, sier Sofie Blombäck, statsviter ved Mittuniversitetet i Sverige.
Både fordeler og ulemper
For å vokse videre satser nå 25 partier på Lokalpartinettverk, som har som formål å utveksle erfaringer med hverandre, for første gang i en nasjonal kampanje, en animasjonsfilm om stemmegivning. Benny Engberg er president i nettverket.
– Nettverket er til for at vi skal kunne hjelpe hverandre i ulike saker og med denne filmen håper vi å kunne spre problemet med å dele stemmen. Det er dette vi ønsker å beskrive, sier han.
Det politiske partiet Sofie Blombäck ser både fordeler og ulemper ved at lokale partier ville få mer makt i svenske kommuner.
– Det kan bidra til fastlåsinger i kommunen som kan gjøre det vanskelig å danne flertall. Men det kan også bidra til løsninger i ulike samarbeid fordi man kan bli mer løsrevet fra hvordan den landsomfattende lockdown-politikken ser ut, sier han.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»