Håndball. Revolusjonerende endringer i lovverket. Spillerne velger antrekket selv

Under kampen om tredjeplassen gikk de norske kvinnene på banen i shorts, noe som var mot reglene til Det internasjonale håndballforbundet (IHF). I følge reglene ble spillere pålagt å spille i bikini. Etter press fra idrettsmiljøet besluttet organisasjonen å endre regelverket knyttet til kleskoden.

For insubordinasjon bøtelagt Det europeiske håndballforbundet 10 spillere på 150 euro, noe som tilsvarer totalt 1500 euro for å ha spilt i ulovlige drakter. Spillernes handlinger ble støttet av Norges Håndballforbund (NHF), som støttet spillerne gjennom hele prosessen.

De tok avgjørelsen rett før kampen

Spillerne bestemte seg for å bytte klær spontant, praktisk talt i siste øyeblikk. Derfor var det ikke en planlagt handling. Norges forbundspresident Kare Geir Lio innrømmet selv at han fikk vite om avgjørelsen 10 minutter før kamp. Han har støttet aktivitetene helt fra starten fotballspillere.

Siden sanksjonen ble ilagt det norske laget, har myndighetene i håndballforbundet kommet under stort press for å endre reglene.

En begjæring dukket opp på nettstedet change.org som ba om å oppheve dommen og at kvinner skulle bruke shorts, som samlet over 60 000 mennesker. Underskrifter og idrettsministre fra Norge, Danmark, Finland, Island og Sverige har også oppfordret IHF til å revidere sin klespolitikk.

Presset var effektivt. Den nye loven, som trådte i kraft 3. oktober, sier at «kvinnelige spillere må ha på seg trange shorts» og kan velge mellom tank-toppene eller crop-topsene som var påkrevd i den gamle loven.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.