– Turister bruker hagen min som toalett. De både bæss og tisser, sa en fortvilet Kai Odd Lorenzen til Flakstad hos NRK: er reporter i sommer.
I tillegg til varig ubehag for beboerne, utgjør avføringen også helserisiko, sier Ole-Jakob Kvalshaug, direktør i Lofotodden nasjonalpark.
Jeg blir syk av vannet
– Vi måtte sette opp skilt som advarte folk mot å drikke av Kvalvika-bekkene. Folk kan bli syke av å drikke vannet, sier han hos NRK.
Du kan ikke bygge toaletter i en nasjonalpark. Foruten invasjonen av naturen, ville det være komplisert å opprettholde dem. Men nå har en amerikansk forsker, bosatt i Norge, funnet en løsning: avfallsposer som så kastes i en avfallsbeholder.
Forstå tankemønstre
Rose Keller forsket på besøkshåndtering i Denali nasjonalpark i Alaska. Rettssaken i Lofoten vil vare i fire uker fra og med 7. juli. Det vil være en boks med gratis poser og skilt med informasjon om hvor de skal kastes.
– Basjposer er mer hygieniske enn bleier. Bakteriene kan ikke gå seg vill, posen har en luktbestandig lukking og er 80 % biologisk nedbrytbar, sier Rose Keller, i dag tilknyttet Norsk institutt for naturforskning, til NRK.
Du vil ta en test på svensk side
Problemer med avføring har også oppstått på svensk side av Sápmi, spesielt under pandemien. Men Maria Persson, fjellsjef i den svenske turistforeningen, mener avføringsproblemet ikke lenger er så stort.
– Det skjer, men det er ikke en stor sak. Problemet er fremfor alt det med toalettpapir og papirlommetørklær som blir liggende og er synlige i naturen, forklarer Sápmi til SVT.
Maria Persson er villig til å teste avfallsposer i Sverige også.
– Det blir interessant hva du finner på i Lofoten.
Hva gjør du når du skal på do i fjellet?
– Jeg graver et lite hull, gjør det som må gjøres og graver igjen…
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»