Vytenis Buzas, direktør for UAB NanoAvionika. Foto av Vladimir Ivanovo (VŽ)
Fire litauiske romteknologiselskaper – NanoAvionics, Geomatrix, BlackSwan Space og Elsis Pro – har dannet en klynge som de tror vil slå seg sammen, bidra til å legge grunnlaget for nye tjenester og nå flere kunder i den globale romsektoren.
Kjernen i den litauiske romteknologiklyngen vil være NanoAvionics, som lager små satellitter og organiserer oppdragene deres i verdensrommet; Elsis Pro, en utvikler av satellittdatabehandlingsløsninger, BlackSwan Space, en utvikler av satellittdatasimulatorer for autonome satellittoppdrag, og Geomatrix, en leverandør av satellittdatabehandlingstjenester.
«Vi er et litauisk selskap, men markedet vårt er hele verden. I dag står vi på terskelen til en stor endring: epoken med små satellitter kommer, som vil fly i himmelen og deres globale produksjon vil vokse dusinvis av ganger. Dette markedets verdi vil snart nå 35 milliarder. «Hvert år vil ikke mer enn 200 små satellitter ta av og 1500 eller flere små satellitter,» sa Vytenis Buz, leder for NanoAvionics.
Han legger til at selskapet forventes å gå over til serieproduksjon av satellitter innen tre år, hvor det er spesielt viktig å fokusere på ingeniørpotensialet til denne romteknologien.
Et annet selskap i klyngen, BlackSwan Space, utviklet nylig en autonom oppdragssimulator i samarbeid med European Space Agency, som lar romorganisasjoner bruke kunstig intelligens i sine oppdrag.
Elsis Pro har annonsert en avtale med European Space Agency om å utvikle en plattform for utveksling av data fra Galaxy nanosatellitt-svermen.
Ifølge grunnleggerne av klyngen bør den integreres i fremtiden av flere bedrifter i landets romindustri, samt spesialister.
Litauiske romklyngeselskaper deltar allerede i felles prosjekter og oppdrag med NASA, European Space Agency, Airbus Defence & Space, Thales Alenia Space, British Telecom og andre.
Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», Registersenteret, etc. kilder.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»