Lederen for verdensunionen Luca Visentini på Qatargate: «Ikke involvert» – Jobben

Arbetet Global – utenlandske fagforeningsnyheter fra hele verden

Nyheten traff den internasjonale fagbevegelsen som en bombe fredag ​​ettermiddag. Den nye generalsekretæren i verdensunionen, Luca Visentini, var blitt arrestert i forbindelse med et angrep på korrupsjon i Brussel, ifølge belgiske påtalemyndigheter, mistenkt for å ha mottatt bestikkelser fra «en Gulf-stat».

Siden har lokket blitt åpnet av den globale fagforeningen Ituc. Arbetet Global har forsøkt å nå flere representanter for organisasjonen uten å lykkes.

Luca Visentini bryter stillheten

Men nå bryter Visentini selv tausheten. I et intervju med den italienske avisen republikken han hevder sin uskyld.

– Verdensunionen eller den europeiske unionen hadde ingenting med det å gjøre, heller ikke i begynnelsen, anklagene gjaldt kun meg. Men under etterforskningen var det heller ingen bevis for at jeg på en eller annen måte var involvert i denne affæren, sier han.

Belgiske medier hadde tidligere hevdet at Visentini ble løslatt fredag, etter å ha blitt avhørt. Men ifølge La Repubblica ble han først løslatt sent søndag morgen.

– Fire ble pågrepet og to ble løslatt, jeg og én til. Jeg kan bevege meg fritt i EU, men jeg må varsle retten hvis jeg reiser, sa Visentini til avisen.

Luca Visentini

Han ble født i 1969 i Udine, Nord-Italia, og begynte sin fagforeningskarriere i en alder av tjue, som ungdomsleder i sentralorganisasjonen UIL.

Engasjert i 1997 i EU, hvorav han har vært generalsekretær siden 2015. I november ble han stemt frem samme plass i ITUCs verdensunion.

I tillegg til fagforeningsengasjementet skriver han poesi og har gitt ut fire dikt- og novellesamlinger.

Hvitvasking og korrupsjon

Formelt sett er Luca Visentini fortsatt mistenkt, den franske staten le Monde. Ifølge belgiske myndigheter er kriminelle klassifiseringer «deltakelse i en kriminell organisasjon, hvitvasking av penger og korrupsjon».

Etterforskningen har pågått siden sommeren 2022 og ifølge etterforskerne har «en gulfstat» forsøkt å påvirke EU «ved å dele ut store pengesummer eller gaver til tredjeparter med en betydelig politisk og/eller strategisk posisjon i EU. parlamentet».

Blant de arresterte er den greske sosialdemokratiske parlamentsmedlemmet Eva Kaili, som også er en av nestpresidentene i parlamentet.

Han hilste på Qatar i EU-parlamentet

Innenfor EU har Kaili tatt et tydelig standpunkt for Qatar, som angivelig står bak bestikkelsesforsøkene.

– Qatar er ledende når det gjelder arbeidernes rettigheter, sa han i parlamentet i november, og skapte sterke reaksjoner.

Kailis følgesvenn, assistent for en italiensk MEP, ble også arrestert.

Det ble søndag funnet store kontantbeløp i forbindelse med ransaking av Kailis hjem, forteller de nyhetsbyrået AFP.

Raidet kom etter at faren til Kaili ble tatt med en koffert full av eurosedler.

En større figur – 600 000 euro – ble også funnet hjemme hos tidligere EU-sosialdemokratiske parlamentariker Pier Antonio Panzeri, nå leder av den ideelle organisasjonen Fight Impunity.

Bekreft Qatars engasjement

Kort tid etter fredagens razziaer begynte det å gå rykter om at gulfstaten bak de påståtte bestikkelsesforsøkene faktisk var Qatar, som for tiden arrangerer et skandalefylt fotball-VM.

Visentini bekrefter det.

– Forsøkene på korrupsjon skal ha skjedd på vegne av Qatar og, tilsynelatende, på vegne av Marokko, for å prøve å få gunstigere betingelser fra EU-parlamentet. Jeg har blitt anklaget for å ha blitt korrupt av dem fordi jeg har myknet opp mine og den internasjonale fagbevegelsens posisjoner overfor disse landene, sa lederen for verdens fagforening til la Repubblica.

– Jeg sa for eksempel at det var bra at de hadde gjort visse reformer, som avskaffelse av kafala-systemet, denne formen for slaveri som også finnes i andre arabiske land, men jeg sa også at det ikke var nok.

«Fordømmer alle former for korrupsjon»

Han forklarer at Visentini var involvert i korrupsjonsskandalen som nå ryster EU med hans tilknytning til den arresterte Panzeris organisasjon.

– Jeg havnet i denne etterforskningen fordi jeg samarbeidet med denne stiftelsen, Fight Impunity, som er anerkjent og finansiert av Europaparlamentet og som notorisk driver med forsvar av menneskerettigheter, sier han.

– Jeg fordømmer alle former for korrupsjon på det sterkeste.

I løpet av tirsdagen ble den også publisert en uttalelse på ITUC World Trade Unions nettstedder Visentini hevder å være «uskyldig» og å være tilgjengelig for myndighetene under etterforskningen.

LO krever suspensjon

Korrupsjonsskandalen, som raskt ble kjent som Qatargate, er blitt beskrevet som den kanskje mest alvorlige skandalen i EUs historie. Mens mye fortsatt er uklart, indikerer undersøkelsen at Europaparlamentet er sårbart for korrupsjon.

Verdens fagforening må også vise at den tar situasjonen på alvor, ifølge svenske LO.

– Vi i LO mener at Luca Visentini bør suspenderes under etterforskningen, sa Oscar Ernerot, leder for LOs internasjonale enhet, til Arbetet Global.

– Det er umulig for ITUC å være uten en generalsekretær. Samtidig er det umulig for Luca å være en troverdig generalsekretær mens han er under etterforskning for slike alvorlige påstander.

I så fall kan det bli en lang suspensjon. Visentini sier selv til la Repubblica at han tror at etterforskningen «vil vare i mange år».

Qatargate: dette skjedde

Fredag ​​9. desember gjennomførte det belgiske politiet 16 koordinerte razziaer i Brussel. Fem personer ble arrestert, mens datamaskiner, mobiltelefoner og 600 000 euro i kontanter ble beslaglagt. De arresterte er mistenkt for å ha mottatt penger eller gaver fra det belgisk politi beskriver kun som «en Gulfstat» for å påvirke EU-parlamentet til å ta avgjørelser til fordel for den aktuelle Gulfstaten. Det vil snart bli bekreftet at den aktuelle Gulf-staten er Qatar.

Blant de arresterte er det, i tillegg til lederen av verdensunionen Luca Visentini, også den tidligere sosialdemokratiske EU-parlamentarikeren Pier Antonio Panzeri, som nå leder den kjente menneskerettighetsorganisasjonen Fight Impunity. I tillegg arresteres en parlamentarisk assistent som delvis er rådgiver i Midtøsten-spørsmål og delvis knyttet til Fight Impunity. I tillegg ble Niccolò Figà-Talamanca, som leder den ideelle organisasjonen Det er ingen fred uten rettferdighet, som tar for seg spørsmål om demokrati i Midtøsten, arrestert. Organisasjonen har samme adresse som Fight Impunity.

Eva Kaili, en av visepresidentene i Europaparlamentet, og faren hennes ble også arrestert senere. Kaili er partneren til den tidligere arresterte parlamentariske assistenten. Hun er nå utvist fra sitt greske Pasok-parti og suspendert fra den sosialdemokratiske gruppen i S&D-parlamentet.

En fellesnevner for alle de arresterte er koblinger til Fight Impunity, som har et stort politisk nettverk i EU. Tidligere liberal MEP Cecilia Wikström var æresstyremedlem i Fight Impunity frem til forrige fredag, men trakk seg da hun fikk vite om raidene.

To av de arresterte, inkludert Luca Visentini, har siden blitt løslatt. De fire andre sitter fortsatt i varetekt.

Skandalen har blitt kjent som Qatargate. Det rystet EU-etablissementet og førte til oppfordringer om en tøffere linje mot kongeriket Qatar.

Qatar har på sin side kategorisk benektet enhver involvering.

Kilder: Politico Europa, Ansa, Euronews

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *