Kroatia tar et viktig skritt mot Schengen-området

Aris Oikonomou (AFP / Scanpix) nå.

EUs innenriksministre ble torsdag enige om at Kroatia oppfyller kriteriene for å bli med i Schengen-området, så landet tar et viktig skritt mot visumfri reise.

Kroatia ble med i EU i 2013, men er blant de fem EU-medlemmene som ennå ikke har sluttet seg til reisesonen opprettet av Schengen-avtalen fra 1985.

De andre 22 EU-medlemslandene, samt Island, Sveits og Norge, tilhører Schengen-området, hvor grensekontrollen er forlatt.

Noen medlemmer utøver imidlertid noen ganger retten til å suspendere deltakelse og gjenoppta kontrollen med ankommende reisende for å motvirke trusler som terrorisme.

Kroatia, det siste EU-medlemmet, ser etter å bli med i Schengen-området for å lette reiser for innbyggere, men nåværende medlemmer ønsket å sørge for at landet oppfylte standardene for deling av politiinformasjon og grensebeskyttelse eksternt.

I en uttalelse som ble sluppet etter møtet heter det at Kroatia har oppfylt alle nødvendige betingelser for å bli medlem av Schengen-området, men at en beslutning om medlemskap må tas på et senere tidspunkt.

Den slovenske innenriksministeren Aleş Hojs ledet ministermøtet i Brussel torsdag. Han annonserte senere et gjennombrudd for landets sørlige nabo.

«Jeg tror dette er det rette tidspunktet for å gratulere Kroatia og takke alle som har bidratt til denne viktige milepælen,» sa han.

«Men dette er bare det første skrittet mot Kroatias tiltredelse til Schengen-området.» Jeg tror virkelig at de neste skrittene vil bli tatt snart, «sa Hoys.

«Dette vil være til særlig fordel for innbyggerne i Slovenia og Kroatia, siden grensen mellom oss ikke lenger vil eksistere,» la han til.

Gjengivelse av informasjon fra BNS nyhetsbyrå i media og på nettsider uten skriftlig samtykke fra UAB BNS er forbudt.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», Registersenteret, etc. kilder.