Kritikk av SVT: «Seeren skal ikke undervurderes»

Allerede før Sami Grand Prix dro deltaker Natalie Carrion ut med en utfordring i Sverige. Det var på tide å gå frem og tørre å løfte samisk musikk, sa han.

– Jeg ser alltid på Norge og henter inspirasjon fra det. Det er veldig livlig der. Anmeldere er nysgjerrige. Samle dem i gjeldende programmer. Det er kjempegøy, sier han i ukens Sápmi 15 minutter.

Hun fortsetter:

– Endre bildet av samene for mange i landet. Bli mer positiv.

Jon Henrik Fjällgren, en av få samiske kunstnere som også hadde en karriere i majoritetssamfunnet, er enig.

– Det er så mange samiske artister at mange ikke vet hvem de er. Da jeg brøt meg inn trodde de nesten at det bare var meg som tullet, sier han.

«Vi må ha en rekkevidde»

Når 15 minutter fra Sápmi tar igjen Helena Olsson, klient for SVTs program, er hun i utgangspunktet usikker på hva Sami Grand Prix er for programmer. Men han påpeker at SVTs syn er å oppdra samene.

– Vi skal ha en bredde i sortimentet. Vi jobber for på den ene siden å yte en god service til språkgruppen og på den andre siden lage brede program for majoritetspublikummet, sier han.

Katarina Hällgren, en mangeårig samisk journalist og redaktør, nøler med dette resonnementet.

– Sannsynligvis burde SVT tenke litt mindre at dette er et samisk program for et samisk publikum. Det er et musikkprogram som kan appellere til de fleste av befolkningen og sannsynligvis ville gjort det.

Hun fortsetter:

– Jeg synes ikke seeren skal undervurderes på den måten.

NRK har nye mål

På den annen side har det ikke alltid vært slik at samiske kunstnere er mest fremtredende i Norge.

– For ti år siden ble ikke samisk musikk prioritert på nasjonale plattformer. Dette var NRK Sápmis jobb, sier Wenche Marie Hætta, NRKs musikkjournalist.

Men mye har skjedd siden den gang, ifølge Haetta. NRK har nådd nye mål på nasjonalt nivå for utvikling av samisk og norsk kultur.

– På grunn av denne strategien har det blitt slik at NRK, ikke bare NRK Sápmi, viser mer, er interessert i og prioriterer å vise samisk kultur og musikk, sier han.

Se 15 minutter fra Sápmi kl 16:35 på SVT2 eller akkurat nå på SVT Play.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.