«Krever mye arbeid for å bygge tillit»

I forkant av valgåret ba den svenske lægeforeningen sine medlemmer om tillit til helsepolitikk, media, sosiale institusjoner og hvilken helsepolitisk sak de anser som viktigst. Totalt 58 % av respondentene svarte på undersøkelsen, noe som betyr rundt 3 800 leger.

Sverigedemokraterna skiller seg ut i denne sammenhengen. Kun 4,1 prosent av legene svarer at de har høy eller svært høy tillit til partiets helsepolitikk, mens 81,1 prosent svarer at de har lav eller svært lav tillit. Men De Grønne, Kristelig Folkeparti og Moderaterna får også lave karakterer fra legene, med mer enn 50 prosent av de spurte som hevder å ha liten eller svært liten tro på partipolitikk.

Sosialdemokratene er det høyest rangerte partiet for sin behandlingspolitikk. Der sier 24,3 prosent av legene at de har høy eller svært høy tro på politikk. Veier man resultatene for all helsepolitikk til alle partier, får sosialdemokratene høyest snittscore på 2,86 på en fempunktsskala. Vänsterpartiet (2,60) og Centerpartiet (2,55) følger etter, mens Sverigedemokraterna ligger på bunnen (1,69).

Den svenske legeforeningen skriver i en kommentar at det er «klart at partene generelt har mye arbeid å gjøre for å øke tilliten til legene i helse- og helsepolitikken». Forbundspresident Sofia Rydgren Stale sier partiene må ta hensyn til at det er høyere forventninger til helsepolitikken.

Legene ble også spurt om hvilken valghelsepolitisk sak de følte seg viktigst foran neste års valg. På toppen var flere omsorgsplasser (28,9 prosent), arbeidsmiljøet til omsorgspersonell (22,4 prosent), og større statlig kontroll med omsorgen (20,2 prosent).

Den svenske legeforeningen har også fått opp farten i legers forhold til ulike sosiale institusjoner. Både den svenske trygdekassan og legenes bostedsregioner får lave karakterer i undersøkelsen. Omtrent 40 % av de spurte sier at de har lav eller svært lav tillit til dem. Den svenske lægeforeningen sier den svenske trygdemyndighetens forhold til legestanden «ser ut til å være mye napp» og mener det trengs mer arbeid fra myndighetens side for å snu legenes oppfatning, skriver den svenske lægeforeningen.

– Det at så få av våre medlemmer har høy tillit til sin region, til sin arbeidsgiver, er noe regionene må akseptere. Når tilliten og tilliten til legene mangler, må Regionene stoppe opp og tenke over hvorfor. Vi ønsker å invitere til dialog om hvordan vi kan forbedre tilliten til regionenes arbeid, sier Sofia Rydgren Stale.

Läkartidningen 46-47 / 2021

Lakartidningen.se
(oppdatert 2021-11-17)

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.