Kraftig økning i omikroner i Danmark

Omikron-varianten sprer seg til stadig flere land. Eksperter frykter det er mer smittsomt og i blant annet Sør-Afrika har det vært knyttet til en rask økning i nye tilfeller.

Nabolandet Danmark var det første som introduserte varianten. To slike tilfeller ble bekreftet sist søndag hos to dansker som har vært i Sør-Afrika.

Folk ble isolert, men omikron har fortsatt tatt tak i landet. En uke senere ble totalt 183 personer smittet med viruset, ifølge National Serum Institute, SIS.

– Vi ser nå pågående smittekjeder med smittede som vi ikke kan knytte til reiser eller reisende, sier Henrik Ullum, administrativ direktør ved Svenska Seruminstituttet, i en pressemelding.

Flere saker som ikke er relatert til utenlandsreiser

Bare 18 tilfeller av sorten ble oppdaget fredag, hvorav 12 gjaldt utenlandsreiser. Men så var det 42 mistenkte tilfeller av omicron, som ennå ikke er bekreftet.

Blant de nye sakene er personer som SIS ikke kan koble seg til for å reise til utlandet eller kontakter med personer som har reist til andre land.

Spredningen av samfunnet gjør at en smitte er til stede i samfunnet og ikke bare hos personer som har besøkt høyrisikoområder.

– Vi jobber hardt for å bremse utviklingen med raske laboratorieanalyser av infeksjonen, slik at Pasientsikkerhetsrådet kan starte overvåking av infeksjonen så raskt som mulig, sier Henrik Ullum i pressemeldingen.

Superspridarevenemang

I forrige uke ble over 120 personer smittet etter en julemiddag i Norge, inkludert minst 13 med omikron-varianten.

Og selv i Danmark har en slik fest blitt et superpopulært arrangement. Forrige helg ble 38 elever på videregående skole smittet med omikron på et julebord i Viborg, Danmark, rapporterte SIS for nyhetsbyrået Ritzau.

En konsert med kjente DJ Martin Jensen i Ålborg 27. november var også et utdelingsarrangement for omikron.

Over 1500 personer besøkte konserten i Ålborgs kultur- og konferansesenter. På et Instagram-bilde poserer Martin Jensen foran publikum.

«Det virker som en drøm. Tusen takk Alborg! Hold kjeft hva du kan feire», skriver DJ-en.

Så langt er 10 tilskuere bekreftet med omikron, sier SIS Nordjyske.

https://www.instagram.com/p/CW0gCGUIU8I/

Danmark tester mer

Danmark skårer betydelig høyere enn Sverige. Det siste døgnet ble det utført 265.000 tester i landet, 121.000 var PCR-tester og 144.000 var antigentester.

Til sammenligning ble 232 000 PCR-tester utført i Sverige, i løpet av uke 47, ifølge den svenske folkehelsemyndigheten.

Den siste tiden har spredningen økt raskt i nabolandet. Forekomsten, eller antall nye tilfeller per 100 000 innbyggere, er 553 den siste uken. De mest berørte er hovedstadsregionen og Zeeland-regionen.

Samtidig er vaksinasjonsdekningen høyere i Danmark. Der fikk, ifølge ECDC, 76 prosent av befolkningen to doser, mot 68 prosent i Sverige.

To teorier: dette er hvordan omicron-varianten ble født

Svensk professor i mikrobiologi ved Universitetet i Umeå, Niklas Arnberg, om de to teoriene.
FOR Å VITE MER: Premium Kritikk av den svenske strategien: «Ikke skrem folk»
FOR Å VITE MER: Agnes Wold svarte på spørsmål om koronaviruset
FOR Å VITE MER: «Det vil ikke være i stand til å stoppe spredningen»

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.