Karlssons Superløp: Slå Johaug i Ruka

Frida Karlsson startet verdenscupen med en flott innsats i fredagens sprint i Ruka, hvor hun ble nummer seks. Hva om det fortsatt var krefter til den klassiske 10 km-stilen på lørdag?

Ja takk.

22-åringen gikk sent ut i starten, som 52. skiløper, og var i spissen for alle mellomledd i hele løpet. Karlsson kom i mål på 24.29,4 minutter og var dermed 13,7 sekunder foran 33 år gamle skidronning Therese Johaug.

– Perfekt, vi kan aldri si at det var et løp, men det var veldig bra. Jeg er veldig glad. Jeg følte meg sterk i kroppen, jeg var veldig rolig og jeg følte meg trygg på det jeg skulle gjøre. Jeg fulgte planen min til punkt og prikke, sier vinneren lørdag.

Et siste løp på bakken Karlsson fikk skryt kort tid etter ankomsten av Johaug som har sjanse til omkamp søndag når jaktstarten er berammet i Ruka.

– Frida var sterkere enn meg til slutt rett og slett. Jeg ga alt jeg hadde, men i dag var hun bedre enn meg, forteller Johaug til Viaplay.

Etter en meget god avslutning var seiersmarginen 13,7 sekunder opp til Therese Johaug for Frida Karlsson.

Foto: Tomi Hänninen / Bildbyrån

Dette var andre gang Karlsson beseirer Johaug og tok med seg en verdenscupseier. Sist gang hun lyktes med bragden var da hun i mars 2020 var sterkest i en sprintavtale i Norges Holmenkollen.

– Når han har dårligere løp vil jeg gjerne være der og kutte. Jeg vet det er mulig selv om det er en mental barriere å bryte, sier Karlsson.

Kan vi begynne å forutse et maktskifte?

– Haha, det er kanskje litt tidlig å si. Men jeg føler meg sterk og føler at jeg er der jeg vil være nå. Jeg må si at det føles veldig bra for resten av sesongen.

Johaug har ellers fullstendig dominert langdistanse siden hun kom tilbake fra dopingforbudet for tre år siden. På slutten av forrige sesong ble hun imidlertid slått ved to anledninger, av Jessie Diggins og Linn Svahn, og har nå tapt nok en seier, denne bare et par måneder unna vinter-OL i Beijing.

– Det er klart at konkurranse i toppidrett er viktig. Det blir enda morsommere å vinne mot noen som ga deg en skikkelig kamp om førsteplassen, sier Johaug og fortsetter:

– Det blir spennende i morgen. Jeg er sulten på hevn.

Og det var flere som ga Johaug en adekvat match i den finske vinterkulden med minus 17 grader på termometeret. Tyske Katharina Hennig var bare 1,5 sekunder bak og måtte nøye seg med tredjeplassen. Like utenfor pallen ble Ebba Andersson nummer fire, et drøyt halvminutt bak lagkamerat Karlsson.

Ellers var Moa Olsson det store utropstegn blant mange høypresterende svensker. 24-åringen startet som 15. skiløper og var lenge på topp før de nest beste løperne passerte. Til syvende og sist havnet Olsson på 12. plass, som er hans desidert beste plassering i verdenscupsammenheng.

Ellers endte Anna Dyvik på 19. plass, Louise Lindström på 22. og Charlotte Kalla på 23. plass.

Søndag klokken 10.20 er Frida Karlsson ute for første gang i søndagens 10 km fristil, og med en god sjanse til å ta hjem enda en verdenscupseier.

Er du selvsikker selv i starten av jakten?

– Ja, selvfølgelig. Nå har jeg det gule nummerkortet på meg og du vil prøve å beholde det. Men ellers skal jeg prøve å kjøre samme løp i dag, gå avslappet, fort og prøve å fokusere på meg selv. Så hvis de andre går inn i løpet, vet jeg at jeg har en god avslutning, sier Frida Karlsson.

For å vite mer:

Leo Johansson beste svenske i Ruka – Niskanen vant klart

Maja Dahlqvist vant verdenspremieren i Ruka

Det russiske stjerneskuddet tok den første spurten – Halfvarsson nummer 45

Johan Esk: Nilsson og Kalla må vise klasse med en gang

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.