Johan Esk: Sporene etter russisk doping har ikke lenger snødd i minnet

Da Sergej Ustiugov avsluttet Russland som toppvinner på herrestafetten, var det en gjentakelse av lørdagens kvinneseier.

Det var første gang siden Russland ble Russland igjen, laget vant en stafett for menn i OL. Det siste gullet ble hentet fra Sovjetunionen i 1980.

Men det er en helt annen OL-historie som gjenspeiler denne seieren. Dopingskandalen ved hjemme-OL i 2014 fortsetter å markere seg.

Ustiugovs lag heter kanskje ikke engang Russland. Den russiske olympiske komité er det offisielle navnet. Det russiske laget kalles vanligvis den svenske sportsjournalisten.

Flagget han løper med er ikke det russiske men et midlertidig sportsflagg.

Og Sergei Ustiugov fikk ikke engang delta i OL i 2018 på grunn av det faktum at han konkurrerte i OL i Sotsji.

Bare å slå av Ustiugov var merkelig. Mange russiske navn ble svartelistet i McLaren-rapporten etter etterforskningen da Sotsji-skandalen ble avslørt.

Ustiugovs navn var ikke inkludert. Han fikk imidlertid ikke lov til å starte 2018 for Den internasjonale olympiske komité. Russiske ledere sa at det var på grunn av politikk at IOC ikke ønsket en så god russisk skiløper i OL-bakkene.

Før årets OL-premiere leste jeg en tekst om russisk antidopingarbeid.

Sportsminister Oleg Matytsin var glad for å rapportere om en rapport fra Europarådets vurderingsgruppe. Rådet ble invitert høsten 2021, og ifølge Matytsin var rapporten en «objektiv bekreftelse på effektiviteten» av russisk antidopingarbeid.

Det var ikke helt som når helvete leser Bibelen, men helt klart en enøyd tolkning.

Europarådet ønsket å se strengere straffer for trenere og ledere som har vært involvert i dopinghendelser. Rådet ønsket også at Russland skulle lage en antidopinglov.

Jeg leste artikkelen på nettstedet Insidethegames.

Noen uker senere mottok nettstedets reportere drapstrusler. Årsaken:

De avslørte at den 15 år gamle russiske kunstløpsstjernen Kamila Valieva hadde testet positivt for doping.

Kamila Valieva la en positiv dopingprøve før OL. Under CAS skal idrettens voldgiftsdomstol tirsdag avgjøre om han kan fortsette å konkurrere i Beijing.

Foto: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Hvis Sotsji var likestilt trist som en sammenfiltret historie med hull i veggen hvor skitne tester systematisk ble erstattet med rene, er denne pågående journalistiske begivenheten virkelig skum.

Det er et 15 år gammelt vidunderbarn som blir sittende fast og suspendert for bruk av hjertemedisiner under det russiske mesterskapet i desember.

Og det er det russiske antidopingbyrået Rusada som griper inn og egenhendig opphever suspensjonen. Det er da historien begynner å lukte skikkelig ille.

Det er da du tenker på Sotsji 2014. At spesielt Russland er involvert i den største spillskandalen påvirker alle russiske idrettsutøvere i Beijing 2022.

Da jeg hørte om skandalen, følte jeg meg akkurat som skiskytteren Sebastian Samuelsson. Kommenterte Valeva som følger:

– Hvis du testet positivt allerede klokken 15, så viser det et system som ikke fungerer.

Mens jeg skriver dette er det uklart om favoritten Kamila Valieva starter på tirsdagens korte program.

Russiske skiløpere var helt ufølsom for stor høyde og løs løs snø i stafetten. Enda mindre ble de forstyrret av det andre nasjoners riddere gjorde.

Jeg skriver ikke at russen ble dopet under showet sitt, jeg aner ikke, men:

Sportens historie generelt og skisportens historie spesielt og spesielt russisk skisportshistorie har hatt for mange dopingskandaler til at man kan svelge alt ukritisk.

Det er vanskelig å ikke bli imponert over Alexander Bolsjunovs måte å gå på ski, men det er ikke lett å vite hva du ser.

Etter Alexander Bolsjunovs toppseier i de første tre milene av OL, brøt det ut en strid om doping mellom russiske ledere og norske medier.

Presidenten i det russiske skiforbundet, Jelena Välbe, ønsket ikke å la seg intervjue av norske medier, men ba TV-kanalen NRK om unnskyldning. Årsaken var at kommentator Jan Petter Saltved mente russiske skiløpere ikke burde vært med i OL.

– Vi har aldri minnet om at Therese Johaug også var suspendert eller at (Martin Johnsrud) Sundby også ble vasket. Hvorfor sier du nå at Bolsjunov ikke er ren, undret Välbe.

jeg tror det er retten til at russiske utøvere kan delta i OL da det er riktig at de ennå ikke kan konkurrere under landets navn. Det vil være en straff mot landet og forbundene, men ikke mot individer som ikke en gang har konkurrert i Sotsji.

Men historien om Johaug og Sundby er elsket av russen.

Sotsji, Johaug og Sundby viser at det er en enorm forskjell på dopingforseelser og dopingforseelser.

Johaugs straff var riktig, men for meg faller hans forbrytelse inn i kategorien feildoping. Han var høylytt, han var ansvarlig, men det er ingenting som sier at han var systematisk.

Det var derimot det norske misbruket av astmamedisiner. Sundby ble lagt ned og var et godt tegn for å kutte ned på generell rusbruk i eliteidretten.

For å vite mer:

Johan Esk: Karlssons hendelser gir perspektiv på Kallas karriere

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.