Jillie Reinsdyr og vilt i Härjedalen tar for seg alt om rein

Skyene ligger lavt over Ljusnedal i Härjedalen. Inne i den store røde hovedbygningen lyser møbler og klær hygienisk hvitt. Reinsdyrkroppene henges opp i rader og beina skilles fra det røde kjøttet. Detaljene blir behandlet, tørket, manipulert og pakket for å sendes til restauranter, grossister og privatpersoner.

For syv år siden, i 2014, overtok Marcus Rensberg og hans partner Josefin Sandgren Jillie Ren og Vilt AB sammen med tredje medeier Lars Brännström. Jillie betyr vest på sørsamisk og selskapet holder til vest i Härjedalen, nær Funäsdalen.

Marcus Rensberg ser på seg selv først og fremst som reineier:

«Som reineier lover jeg reinsdyrkalven når jeg legger merke til det; Jeg skal ta vare på deg, jeg skal passe på deg, jeg skal sørge for at du har et godt liv til den dagen jeg slakter deg. «

Slakteriet og slakteriet er ett måter å innfri løftet ved å ta kontroll over hele kjeden. De tidligere eierne startet virksomheten i 1994. Lokalene ble da bygget for å ta vare på 1500 rein i året, men det ble drevet maksimalt 5000 rein i løpet av ett år. Reinkjøttet som foredles i Jillie kommer hovedsakelig fra de fire sørligste samebyene. Det nåværende nivået på 3500 rein er det du ønsker. For to år siden sto eierne ved et veiskille:

«Vi ville enten kuttet ned på virksomheten, eller så måtte vi flytte til større arenaer for å kunne håndtere volumet vi er i,» sier Marcus Rensberg.

Målet var ikke å øke volumet men å gjøre arbeidet enklere og øke mattryggheten. Doble lokalene på 900 kvadratmeter sto ferdig i høst.

«Tidligere jobbet vi med mange utvendige containere og lastebilhengere der vi fryser ned reinsdyrkropper. Det var veldig hardt arbeid, i fjor hadde vi flere hundre tusen «innløsnings»-utgifter. Vi ønsket å investere pengene i noe i stedet for å brenne dem.»

Almi og banken sa ja til lånet, men da alle avgjørelsene ble tatt, kom pandemien. Eierne har stoppet i valg og kvalifikasjon, brems eller gass? Med facit i hand var det rett å trykke på gasspedalen.

75 % av Jillies produkter går til kunder, for det meste restauranter, som kan nås fra Funäsdalen på en morgen, som Sundsvall, Åre og nordlige Dalarna. På våren og høsten nås 300 til 600 sluttkunder i Stockholm-regionen ved å la varene leveres for levering. Selskapet selger også gjennom grossisten Martin & Servera, egen nettbutikk og butikk i Funäsdalen.

— Det handler i hovedsak om å ha et utstillingsvindu inne i bygda og vise samisk tilstedeværelse av en bedrift i reindriftssektoren.

I løpet av eiernes andre år med Jillie forsvant plutselig en stor kunde, etter å ha kjøpt 20-25% av det totale volumet tidligere. Kontrakten manglet.

«Vi hadde tre eller fire krakker å gjøre, hvor skal vi gjøre det? Å finne en fryser midt i sesongen for å lagre 15-16 kvint kjøtt er ikke lett. Det tar liten plass.»

Men motgang førte til har selv funnet måter å foredle kjøttproduksjonen på og har også funnet nye kunder.

«Så kom vi på finskebåtene. Frem til pandemien hadde vi gnidd mye reinsdyrkjøtt på båtene”.

Ifølge Marcus Rensberg er det vanskelig å finne dyktige slakte- og skjærepersonell i Sverige. Ansatte Adam og Pawel kommer fra Polen.Foto:Malin Palmqvist

I dag er etterspørselen så stor at man av og til må si nei til nye kunder.

Jillie har som mål å ta vare på hver minste del av reinen. Da Marcus Rensberg og Josefin Sandgren overtok bedriften, ble det kastet to containere med slakteriavfall i uken i høysesongen.

«Nå tar vi oss av alt. Gipsen går til hundematen og beina til lidenskapskjøkkenet. Vi sender ut en liten type søppeldunk annenhver uke,» sier Marcus Rensberg

Prisen på beinene er doblet i fjor og etterspørselen etter svensk vilt som råvare i hundemat har økt. Kritten til Jillie går til Vårgårda og Doggy-merket.

Men for å finne ut alt om reinsdyrkroppene, må kundene være villige til å kjøpe noe annet enn de mest ettertraktede detaljene. Der kommuniserer de med kundene.

«Vi kan ikke bare ta av innerlåret til en rein. Hvis vi vil slakte en rein, må vi få alle detaljene.»

Kjøttstykkene skal trimmes med en slik omhu at de kan havne direkte i kundens panne.

– For meg som reineier er det bra at det er slik. Det er et veldig vakkert produkt som fortjener å bli tatt godt vare på. «

Reinsdyr blir slaktet Ljusnedal for skjæring, men i det nybygde elgslakteriet kan elg, men også bjørn tas imot til slakt.

«I år fikk vi en bjørn. Neste år skal vi eksportere bjørn til Norge, så får vi se om vi får det til å gå.»

Merking av reinsdyrkropper i kjølerommet forteller et godt år for rein med god tilgang på mat. Men klimaendringene påvirker reindriften og gjør arbeidskraft og slakt mindre forutsigbare. Når vi møtes i november er Funäsdalssjön fortsatt åpen.

«Det skal være is på innsjøene nå, så man kan ferdes i bakken og hvordan reindriftsutøvere skal kunne samle rein. Det er ikke mulig nå, sier Marcus Rensberg.


Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *