Jeg satser for å bli sosialminister

David Eberhard, klinisk aktiv direktør for Prima barne- og voksenpsykiatri i Stockholm. Foto: privat.

Hvorfor valgte du å bli politisk aktiv?

– Jeg har gjennom årene hatt noen samtaler med partiledere for mer etablerte partier og har vært engasjert lenge, hovedsakelig i helsesaker. Men jeg tror ikke noen av de politiske forslagene som er lagt fram for å forbedre helsevesenet er attraktive.

Hvorfor har det blitt en Civic Collection?

– Det er et tradisjonelt borgerlig parti som går inn for skattekutt – en politikk som jeg mener de borgerlige ikke lenger representerer i dag. Alle andre partier er i gang med en planlagt økonomisk nasjonalisering av helsevesenet. Det høres fint ut å legge ned regioner og nasjonaliteter, men det man gjør er å støtte den tradisjonelle sosialistiske planøkonomien.

Hva mener du er den viktigste helsepolitiske saken?

– Å kvitte seg med administratorene i helsevesenet. En undersøkelse fra Vårdförbundet fra 2018 viste at én av tre ansatte i helsesektoren ikke har noe med helse å gjøre. Det er bare ett eksempel på alle de uendelige autoritetene vi har fylt med kommunikatører, varslere, bærekraftskonsulenter og rene navleovervåkere. Det er bare en falsk jobb. Så ønsker jeg også at vi skal transformere omsorgen til et overveiende forsikringssystem, med grunnleggende beskyttelse for de svake som i Nederland. Offisielle partier sier det er en god idé, men tiden er ikke moden for det. Da må man passe på at tiden er inne for å gjøre det, så jeg setter meg på spill politisk.

Borgermøtet har blant annet tatt et standpunkt for eutanasi. Hvordan ser du på det?

– Det er ikke en viktig sak for meg, men personlig er jeg ikke for eutanasi. Jeg vet heller ikke om det er bred konsensus for eller imot dødshjelp i borgermøtet. Men jeg synes alle saker er verdt å diskutere. Det er det samme som med omskjæring av menn, hvor jeg er helt uenig i borgermøtets synspunkter. Et forbud mot omskjæring ville gjort livet umulig for alle jøder og muslimer i Sverige, så jeg synes det er et idiotisk forslag. Det er det punktet jeg spretter mest av fra Medborgerlig samling, men det er ikke noe parti hvor man er enige i alle saker.

Du er selv lege, og legestanden består i stor grad av mennesker med mangfoldig kulturell bakgrunn. Samtidig har noen bildet av Borgermøtet som et fremmedfiendtlig parti. Hva tror du?

– Det er ren skitt, vi er et klassisk liberalt parti. Jeg vet ikke hvor det kommer fra, det er ingenting i vår politikk som utstråler fremmedfrykt. Men det er ganske vanlig å jorde motstandere.

Du sa at målet ditt er å bli sosialminister.

– Ja, det er ingen grunn for meg å engasjere meg hvis jeg ikke kan endre på noe, så det er klart man må ha høye mål. Jeg har også vært veldig tydelig med Ulf Kristersson og andre på at jeg kunne tenke meg å bli sosialminister. Da tror jeg at hvis jeg skulle bli statsråd for en annen regjering, ville jeg fått sparken. Så jeg satser på at jeg blir sosialminister og jeg satser på at jeg får sparken innen seks måneder fordi jeg sier ting som må sies. Her har du et sitat.

Informasjon om borgermøtet

Civic Assembly definerer seg selv som et liberalt-konservativt parti som jobber til beste for innbyggerne. Partiet fikk 0,20 prosent av stemmene ved siste stortingsvalg men kom inn i styret i tre kommuner; Laholm, Höör og Torsås.

Lakartidningen.se

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.