«Jeg må legge press på saken»

– Vi kan i bunn og grunn si farvel til moderne helsevesen: ingen kneoperasjon, ingen skulderoperasjon, praktisk talt ingen kreftbehandling vil være mulig hvis vi ikke tar tak i dette problemet, sa sosialminister Jakob Forssmed (KD), med henvisning til de truende konsekvensene av antibiotikaresistens.

Uttalelsen ble avgitt foran en håndfull journalister, inkludert Läkartidningen-journalisten, som takket ja til en «samtale» med sosialministeren i forkant av det kommende høynivåmøtet om antimikrobiell resistens, som Sverige vil være vertskap for 6. -7. mars. .

Den eksakte agendaen er ikke kjent, men hovedspørsmålene som skal diskuteres er hvordan man sikrer tilgang til nye og eldre antibiotika og hvordan EU skal bidra til å bremse utviklingen av resistens globalt. Men det forventes ikke «harde» avgjørelser, ifølge Jakob Forssmed, men snarere et forslag fra EU-kommisjonen om EUs fremtidige arbeid mot AMR.

– Møtet er fremfor alt et forum for diskusjon mellom de fremmøtte og en måte å legge press på saken før kommisjonen legger frem sitt forslag.

Forslaget ventes å komme under det svenske formannskapet, som varer ut juni, og vil trolig inneholde blant annet forslag til ny refusjonsmodell for antibiotika. Siden antibiotika forventes å bli brukt restriktivt for å redusere risikoen for resistensutvikling, er insentivene for farmasøytiske selskaper til å levere eksisterende antibiotika og utvikle nye lave, noe som stiller krav til andre typer finansieringsmodeller enn eksisterende.

Et svensk pilotprosjekt som testet en modell der legemiddelselskaper får en fast avgift på forhånd for levering av visse antibiotika, må for eksempel evalueres og kan stilles spørsmål ved i europeisk sammenheng. Forslaget som EU-kommisjonen forventes å legge frem har en annen tilnærming, der legemiddelselskaper som forplikter seg til å utvikle nye antibiotika får en «voucher» som kan byttes for eksempel mot utvidet patent på et annet legemiddel. Forslaget har fått en del kritikk for å gjøre andre behandlinger dyrere, ettersom den utvidede patenttiden forsinker billigere generiske alternativer.

– I den grad det kommer et så konkret forslag, kan vi som formannsland ha en diskusjon med de andre EU-landene. Jeg synes det er grunn til å lytte til kritikk, men det er også bra at det kommer nytenkning og forslag om det, for vi vil trenge nye modeller for hvordan vi skal håndtere dette, sa Jakob Forssmed.

Deltakere på høynivåmøtet er blant annet EU-landenes helseministre, statssekretærer og andre internasjonale ledere og eksperter på helsefeltet. I tillegg til tilgang på antibiotika vil de også diskutere EUs bidrag til det globale arbeidet med antibiotikaresistens. Her handler det i hovedsak om å «opprettholde» grunnleggende hygienerutiner og ansvarlig bruk av antibiotika, forklarte Jakob Forssmed, og trakk frem det svenske arbeidet til Strama som modell.

– Vi vet at det er en kultursak og at mange som går til legen ønsker å stikke av med resept, og det er noe som må endres.

Her er Stramas arbeid med blant annet overvåking av antibiotikabruk og tilbakemelding til forskrivere en «utmerket måte», ifølge Jakob Forssmed, og noe han skulle ønske flere land følger etter. Folkehelsetilsynet er også i sluttfasen av et mandat fra forrige regjering om å eksportere Strama-systemet. Det skal blant annet utvikles en e-opplæring og en nettside om Stramas arbeid på engelsk.

– Det kommer også en app! Jeg håper dette blir Sveriges neste eksporthit, sa Jakob Forssmed.

Hva håper du som sosialminister vil resultere av høynivåmøtet?

– At vi skal komme ut med et sterkt engasjement i disse sakene og at vi har hatt gode diskusjoner. Men også at vi setter oss i en startposisjon for når utvalget legger frem sitt utkast til innstilling. Det er viktig med stor oppslutning fra europeiske land slik at vi kan bidra globalt.

Vi snakker ofte om hvor viktige disse sakene er uten at det skjer så mye. Hva gjør det annerledes denne gangen?

– Stadig flere land får øynene opp for saken og den blir tydeligere på den globale agendaen. Jeg har tenkt å gjøre alt for å gjøre en forskjell, for vi kan ikke fortsette med denne utviklingen. Sakens alvor tilsier at det må jobbes bedre, men jeg er ikke sikker på utfallet.

Les også:
Den nye refusjonsmodellen har gitt bedre tilgang på antibiotika i helsevesenet

Lakartidningen.se

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *