Janusz Sidło – årsdagen for fair play-gesten som har blitt en legende | Friidrett

  • Janusz Sidło er den største polske spydkasteren i historien. Hans største prestasjon var sølv ved de olympiske leker i Melbourne
  • Han skulle til Australia som favoritt, men kombinasjonen av uvanlige hendelser hindret ham i å klatre opp til det øverste trinnet på pallen
  • Sidło bidro selv til dette ved å gjøre en uvanlig gest av fair play: han ga sin rival spyd, som med det brøt verdensrekorden og vant OL-gull. På polakkens oppførsel dukket det imidlertid opp mange tvil senere
  • Den beste polske idrettsutøveren på tjueårsjubileet etter krigen døde 60 år gammel
  • Flere lignende historier finner du på hovedsiden til Onet.pl

«Hvis du gjør det, vil du forsone deg så godt du kan,» fortsatte de å fortelle ham. Janusz Sidło smilte bare av disse ordene, men om natten snudde han seg fra side til side. Han drømte om denne medaljen. Et eller annet sted kom tanken på at han som nybegynner måtte betale for pannekaker. Som som mann bak jernteppet ville blitt overveldet av vestens skikker og velstand.

På den annen side spredte datidens propaganda åpenbart budskapet om at det er velstand i Polen og problemer med mat i utlandet. Ingenting kan være mer galt. – Jeg har aldri sett så mange appelsiner samtidig. Jeg tok klikken og gjemte den på nattbordet mitt. Jeg trodde det bare var åpningsdagen for OL, for et show, som i vårt land før jul – mintes Wygysław Stawczyk.

– Vi hadde ikke penger til å kjøpe dem i en butikk i Finland. Og jeg hadde veldig lyst til å ta med et par på landsbygda. Men appelsiner var rikelig til slutten av lekene. De i skapet råtner til slutt. Etter hvert innså jeg at du kan ta med nye til landet ditt den siste dagen av oppholdet. Til min overraskelse rapporterte idrettsutøvere fra vestlige land som ifølge vår propaganda levde i ekstrem fattigdom – vår sprinter.

Han hadde ingen dilemmaer med appelsiner i Helsingfors, men brukte senere sin erfaring på et annet felt. Det er legender om hans oppfinnsomhet med å transportere forskjellige ting for handel. En gang la han en Mercedes-motor i håndbagasjen. Mens han fortsatt var på flyplassen, advarte han andre passasjerer om ikke å la noen gå opp trappene samtidig, da de ville kollapse.

Det var imidlertid på et senere tidspunkt i karrieren. I Finland orket han ikke den store festen. Så langt har spydkasteren, som deltar i et mye mindre publikum, ikke klart å presentere formen han har vist selv på trening. Da han kom til OL-konkurransen kastet han bare 62,16m og ble eliminert i semifinalen.

Imidlertid var han bare 19 år gammel. Han skal til OL fire ganger til og vil om fire år spille inn en uforglemmelig prestasjon.

Ambassadør

Et år senere ligger hele Europa for hans føtter. Prestasjonen hans i kampen mellom Øst-Tyskland og Polen går ned i historien. I andre runde kaster han et spyd på en avstand på 77,32 m. Dette er ny polsk rekord, så Sidło bretter sammen tingene sine og bestemmer seg for å avslutte konkurransen.

Så dukker imidlertid filmteamet opp og ber utøveren vår gjøre et nytt kast. En skikkelig repetisjon kun for filmen viser seg å være en milepæl i karrieren hans. Han er den andre personen i historien som har krysset den magiske barrieren på 80 meter, bare 26 cm fra Franklin Helds verdensrekord (80,41 meter).

Hans opptreden i Jena innleder en rekke suksesser. I årene 1953-56 tapte han ikke sammenstøtet med en utenlandsk rival. Som 21-åring blir han mester i Europa. Det kreves av utenlandske matchmakere. Det er for ham folkemengdene pumper på stadion. To ganger (1954 og 1955) blir han årets idrettsmann i avstemningen «Przegląd Sportowy». Og vår presse kaller ham den «polske ambassadøren».

Bare verdensrekorden og gullet fra de olympiske leker mangler for å fullføre lykke.

Han klarer å nå sitt første mål seks måneder før den australske begivenheten. I Milano når han 83,66 m, og slår Fin Soini Nikkinens beste resultat med 10 cm. Observatører rapporterer at Snares forsøk ikke var teknisk perfekt: Hvis armens kraft bare hadde truffet spydet, ville spydet ha sklidd noen meter lenger. Dette forstyrrer imidlertid ikke polakkens glede. Desto mer som pressen hyller ham som tidenes største spydkaster.

Først rundt ti dager etter møtet i Lombard-hovedstaden dukker det opp en advarsel. Egil Danielsen fra Norge kaster kun 9 cm mindre enn skarptromme. I Melbourne blir det et uforglemmelig løp.

Og det var det faktisk.

Smilet til de beseirede

Det ser ut til at man ikke kan snakke om polsk idretts historie uten å bruke ordet «hvis». Selv om det ikke er vår alene, opplever hver spiller forskjellige motganger på et tidspunkt i karrieren.

Det er ikke annerledes i tilfellet med Sidła. Uflaks rammet ham – som det viste seg senere – på festen i livet hans. Tre dager før OL-finalen i Melbourne kommer han for sent til en buss. Han vinket allerede til en gås da lammende smerte gjennomborer venstre ben. Diagnose: ankelforstuing. Den deltar kun i den olympiske konkurransen takket være den gitte farmakologiske blokken.

Det setter ham imidlertid ikke ut av fare. Dessuten har han allerede fått erfaring, og deltok ikke bare i de olympiske leker, men også i mange møter rundt om i verden. Imidlertid har rivaliseringen i Australia et ikke-standard følge. På grunn av streik fra lokale arbeidere, arrangeres lekene to måneder for sent. Så i Europa er det vinter, men i Polen er det tine. Gomułkowska. Våre idrettsutøvere drar til Antipodene i et sublimt humør, og regner med en vellykket prestasjon.


Foto: Mieczysław Świderski / newsspix.pl

Janusz Sidło med kona Ewa Chodorowska

De største forhåpningene er knyttet til Sidla, som i utgangspunktet er klar for oppgaven. I andre omgang kaster han 79,98 m, og i de påfølgende 79,70 m med OL-rekorden tar han definitivt ledelsen.

– Egil Danielsen var bare svak, inkonsekvent den dagen. Det kom ingenting ut av ham, han var lei av å stikke av. Det falt meg aldri inn at han kunne slå meg – skulle polakken si senere.

Nordmannen når på mirakuløst vis OL-finalen. Hans beste resultat på tre forsøk er 72,60 m Resignert, han fjerner spikrene og når han går til garderoben kunngjør dommerne at han kvalifiserer seg til topp seks, foran franske Michel Macquet med 12 cm.

Situasjonen endres 180 grader. På neste runde forbedrer Danielsen seg med nesten 13 meter! Med et skudd tar Sidle ledelsen, verdensrekord og nesten sikker gullmedalje.

«Da en ung norsk idrettsutøver danset noe sånt som Sioux-indiske dansen, senket Sidło hodet, fordi han trodde at himmelen i det øyeblikket var veldig urettferdig mot ham. Men han ristet seg umiddelbart og gratulerte den glade vinneren varmt. klem til ham som om han følte seg ansvarlig for dette store foretaket», skriver Marcel Hansenne fra L’Equipe senere.

Bohdan Tomaszewski husker på sin side at «Sidło krysset feltet for å se på punktet der spissen av det norske spyd ble satt.» Så gikk han bort til sin rival og kysset ham med et smil. Det var et slått smil. De tristeste på tribunen var polakkene – melder den fremragende sportsjournalisten.

Mytisk gest

Opprinnelig var det ingen som diskuterte nyansene i den endelige konkurransen. Bare noen dager senere kom en artikkel med tittelen «Slo Danielsen rekorden med Sidłas spyd?» dukket opp i «Przegląd Sportowy».

Sidło fortalte imidlertid allerede bak kulissene om den olympiske rivaliseringen. – På en vennlig måte ga jeg spydet, pluss en prototype Sandvik-spyd, som ingen turte kaste. Jeg overbeviste Egil om å kaste dette spydet. Jeg husker at oppskytingen var utmerket, men samtidig auraen som så langt hadde vært ugunstig for alle … Skjebnen smilte til Egil. Vinden som hadde blåst så langt, la seg, og mens spydet var i lufta kom et vindkast. Og det var ny verdensrekord – sa han på polsk radio.


Foto: Mieczysław Świderski / newsspix.pl

Janusz Sidlo

Etterpå var det tvil om at Sidło virkelig hadde gjort en uvanlig fair play-gest, eller om det ikke var det normale hendelsesforløpet. Tross alt kastet polakken utstyret som arrangørene hadde levert. Så det var ikke bokstavelig talt spydet hans. Rett og slett, etter tre mislykkede forsøk fra nordmannen med et trespyd, tilbød han ham å kaste en metallversjon. Og bare opp til.

Uansett bør de med historiske tvister forene ordene til den det gjelder. I 2001, i et intervju med vår fremragende fekter, Wojciech Zabłocki, innrømmet Danielsen at han brukte Sidłas forslag før hans minneverdige lansering. Og det var takket være gesten til polakken at han nådde gull.

– Vi var begge glade: Jeg overbeviste ham om å kaste spyd, og i tillegg til at jeg så et flott resultat, et flott mål. Refleksjonen kom først senere, ved OL-landsbyen. Jeg vil ikke snakke om det mer – sa Sidło lattermildt rett etter finalen i konkurransen.

Å leve i skyggen av sølv

Sidło kunne ikke anta at han hadde hatt sin beste prestasjon i OL. Han antok absolutt at han ikke en gang var halvveis til evigheten. Tross alt var han bare 23 år gammel, og i de påfølgende sesongene tar han jevnlig førsteplassen på verdensrankingen.

Bortsett fra at han kom tilbake fra neste OL i enda dårligere humør. Han kom først i nærheten av OL-pallen i 1964 (fjerdeplass i Tokyo), og i Roma (åttendeplass) og Mexico (syvendeplass) spilte han ingen kort i konkurransen om medaljer.

I 1970 var det en skygge av håp om en opptreden ved den sjette olympiaden. Som 37-åring oppnådde han et livstidsresultat (86,22 m). Dette er imidlertid den siste positive avtalen i hans lange karriere. Noen uker før München-arrangementet kjempet han fortsatt som en løve om OL-nominasjonen, men han nådde ikke minimumskravet.

Han gikk ned i historien som den største polske spydkasteren. Selv om han var nummer to eller mindre i det viktigste arrangementet for en idrettsutøver, var han fortsatt stor.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *