Isobel Hadley-Kamptz: At du fortsatt må diskutere denne jævla dritten

Senest, i 2009, fjernet Socialstyrelsen «cross-dressing» som psykiatrisk diagnose. I 2012 slo en dom fra lagmannsretten fast at svensk lov om tvangssterilisering av transpersoner som ønsket å endre juridisk kjønn var i strid med Europakonvensjonen. Først da snudde politikerne og loven ble opphevet.

Jeg tenker på det nå som regjeringen har lagt fram en forslag om ny lov om kjønnstilhørighet. For selv om holdningene fra samfunnets side har blitt enormt forbedret det siste tiåret, har meningene i den såkalte debatten merkelig nok gått i motsatt retning.

Bytter delvis at transspørsmålet ble tatt opp i kulturkrigen, der nesten alle amerikanske konservative spredte trusselen om at transpersoner skulle på do. På den andre politiske siden er transkritikk nå sterk selv i enkelte feministiske miljøer.

Det er tross alt diskusjoner verdt å ha. Nøyaktig hvilken alder man skal gjennomgå kjønnsskifteoperasjon er ikke et lett spørsmål og det er gode argumenter for ulike linjer. Men det stopper vanligvis ikke der, og argumentene som fremføres viser generelt både en stor uvitenhet om problemstillingene, og ikke sjelden en dyp, noen ganger sikkert ubevisst, uro over at transpersoner eksisterer.

I tilfelle noen ting må løses på den nye regningen. Dette er en juridisk kjønnsendring: å endre kjønnsmarkeringsnummeret i personnummeret til noen som samsvarer med kjønnet du tror du har og som du ønsker å presentere deg som for omverdenen, med klærne på. Så det har ingenting med babyens underliv å gjøre. Å kunne gjøre dette fra man er 12 år er ikke noe rart internasjonalt, i Norge er det mulig for 6-åringer.

Dette er tilfeller der både barn og foreldre raskt har oppdaget at barnet er, som det noen ganger kalles, født i feil kropp. Det er ingenting en 12-åring kan gjøre alene, men det gjøres sammen av barn og foreldre.

Fordelene med å få et personnummer som matcher barnets utseende er mange. Når det ikke stemmer, er risikoen for trakassering høy og mange trekker seg fra alle settinger der de kan trenge å oppgi et personnummer, som å be om bistand og anmelde en forbrytelse. Som transbarn kan det for eksempel være en fantastisk lettelse å kunne bytte skole og ha et personnummer som samsvarer med deres kjønnsuttrykk.

Så langt har juridisk kjønnsskifte krevd både helsetjenesteattest og godkjenning fra Sosial- og helserådet, noe som har gjort dette enormt vanskelig. Dersom du er bekymret for tidlig medisinsk kjønnsskifte, bør du også med rimelighet glede deg over at juridisk kjønnsskifte kan skje uten at en ung person gjennomgår kjønnsskiftebehandling.

I regningen han uttaler videre at et generelt mål er at juridisk kjønn først og fremst er basert på selvbestemmelse. For meg er dette åpenbart, men selvfølgelig er dette kjernen i mye av motstanden.

«Kvinner har bryster og skjeder», skrev han for eksempel Helena Granström på loven, med den ekstra selvmedlidenhet at et slikt krav absolutt regnes som hets mot folkegruppen. Og hele meningen, i tillegg til å sørgelig bekreftet angsten og identitetstapet som ofte plager kvinner etter mastektomi, er å si at transkvinner ikke er kvinner.

Over det kommandostilling i Expressen går ryktet om at veilederen til omsorg 1177 har besluttet å fjerne ordet kvinne i tekstene om graviditet. Det ironiske er at omsorgsveilederen i sin informasjon forsøker å uttrykke seg slik at hele målgruppen blir inkludert. Faktisk blir transmenn noen ganger gravide og transkvinner får prostatakreft. Men det spiller selvfølgelig ingen rolle for alle som ikke liker transmenn er menn.

Expressen spør også «hvis en mann identifiserer seg som kvinne, har han rett til å komme inn på krisesentre for kvinner?» og det er smertelig tydelig at magasinet ikke aksepterer transkvinner som kvinner. Svaret på det aktuelle spørsmålet er imidlertid åpenbart ja. Transkvinner utsettes for enda mer vold enn cis-kvinner og bør selvsagt kunne søke hjelp hos et krisesenter for kvinner.

akkurat den kampen vant for mer enn 20 år siden og Roks begynte å ta imot transkvinner på vakt. Men hvis det er én ting den aktuelle debatten tydeliggjør, så er det at ingen progressiv seier noen gang kan tas for gitt.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *