Investorer stadig mer skeptiske til Kina – Kapitaltilførselen falt på slutten av kvartalet

I følge statistikk fra det amerikanske analysefirmaet EPFR Global, rapportert av CNBC, endte imidlertid nettotilførselen av utenlandsk kapital til Kinas innenlandske aksjemarkeder på 180 milliarder dollar i årets første kvartal.

Oppgangen var hovedsakelig drevet av inkluderingen av innenlandske kinesiske aksjer i MSCI International-indeksen i begynnelsen av kvartalet, og tvang globale indeksforvaltere til å kjøpe kinesiske aksjer.

Samtidig falt aksjekjøpene kraftig mot slutten av kvartalet da den russiske invasjonen var et faktum og sanksjoner ble innført mot landet.

Kina tok en nøytral holdning til krigen og nektet å fordømme Russlands handlinger. Beijing støttet heller ikke det internasjonale samfunnets sanksjoner mot Moskva.

Men det er ikke bare politiske spenninger som bekymrer utenlandske investorer. Ko-pandemien fortsetter å skape problemer i Kina. Situasjonen er nå så alvorlig at veksten truer med å avta som et direkte resultat av Kinas nulltoleranse for viruset og de tallrike stengningene av mange av landets største byer.

Shanghai Financial Center, den største byen i Kina med 25 millioner innbyggere, er for eksempel fortsatt en lukket by. Noen rapporter tyder på at 87 kinesiske byer for øyeblikket er stengt.

Dette truer nå det private forbruket, en av de viktigste faktorene bak Kinas vekst etter eksport.

«Veksthastigheten for 2022 vil sannsynligvis være betydelig under regjeringens 5,5 prosent mål», sa Mary Lovely, leder for den kinesiske avdelingen ved Peterson Institute for International Economics, til Marketwatch.

Men ESG-faktorer fremmedgjør også investorer fra Kina og kinesiske aksjer.

EPFR bemerker at kinesiske fond fokusert på ESG-selskaper så en tilstrømning av utenlandsk kapital frem til den russiske invasjonen. Deretter snudde kapitalstrømmene. Ifølge EPFR har imidlertid globale ESG-fond hatt en jevn tilførsel i samme periode.

Et eksempel på at utenlandske investorer nå viser en mer forsiktig holdning var Oljefondets kunngjøring om å selge alle aksjene til den kinesiske fritidsklærprodusenten Li Ning.

Ifølge Oljefondet ble avgjørelsen tatt på bakgrunn av «en uakseptabel risiko for at selskapet bidrar til alvorlige menneskerettighetsbrudd».

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *