Investeringer og det vestlige markedet har erstattet russisk energi i Finland, prisene gjenspeiler nå den nye virkeligheten

– Før den russiske invasjonen av Ukraina i februar 2022 ble omtrent en tredjedel av energien som ble brukt i Finland importert fra Russland. Denne andelen ble redusert til nesten null på få måneder gjennom målrettede tiltak og energikrigen som Russland har startet folk kunne ikke unngå å merke i forbrukerprisene, skriver Riku Huttunen, generaldirektør, leder for energiavdelingen i det finske arbeidsdepartementet. og finans Sysselsetting i en offentlig statusrapport.

– Når energimarkedet finner en ny form, er det greit å gjennomgå hva som har erstattet russisk energi og hvilke mer permanente konsekvenser endringene i handelen har, understreker Huttunen.

Kraftverk går til rett tid

Elektrisitetsimporten fra Russland opphørte i mai 2022, hvoretter en helt eksepsjonell mengde ny kraftverkskapasitet ble ferdigstilt i Finland. I vår ble Europas største atomkraftverk, Olkiluoto 3 med en effekt på 1600 megawatt, satt i kommersiell drift. Vindkraftkapasiteten på land økte med hele 2.400 megawatt i fjor.

– Byggingen fortsetter i rask takt og før slutten av året forventes effekten av vindkraftproduksjonen i landet å øke til 7200 megawatt – så produksjonen vil dobles på under to år. Investeringene i solenergi øker også raskt, forklarer administrerende direktør Riku Huttunen.

– Takket være investeringer på flere milliarder euro er vi allerede nær selvforsyningsgraden på årsnivå og samtidig har vi tatt godt over 90 prosent målt i markedsandel av ikke-fossil elektrisitet. Dette eliminerer på ingen måte behovet for å styrke strømnettet og forbindelser med nabolandene i vest og sør, mener Riku Huttunen.

Økningen i klimavariabel produksjon fremhever viktigheten av grensehandel som en utjevning av tilbud og etterspørsel nå som importen fra Russland, som har spilt en betydelig rolle, har opphørt. Når det gjelder elektrisitet, bør det også tas med i betraktningen at det allerede er funnet en erstatningskjede for det russiske atombrenselet som brukes i Lovisa i Vesten.

Råolje og naturgass kommer nå fra Vesten

Før angrepskrigen var omtrent 80 % av råoljen importert til Finland russisk, og den årlige verdien av importen var omtrent tre milliarder euro. I løpet av våren og sommeren 2022 stoppet importen raskt og gikk over til andre oljekvaliteter. Ifølge handelsstatistikken fra begynnelsen av året er de viktigste importlandene Norge, USA og Storbritannia.

Krav for handel med rubler

Situasjonen på naturgassmarkedet har endret seg enda mer dramatisk. Det var et tverrstopp på Gazproms gassrørledningsimport i mai 2022 på grunn av krav til rubelhandel. Kort før krigen utgjorde importen fra Russland to tredjedeler av forbruket i Finland, og for noen år siden praktisk talt hele mengden som ble brukt.

Den eneste importruten for gass fra rørledningen var Balticconnector mellom Estland og Finland, som ble fullført i 2020. Dens betydning for forsyningssikkerhet og tilgjengelighet av forsyning er tydelig. Imidlertid er ikke overføringskapasiteten til rørledningen tilstrekkelig i alle situasjoner, spesielt under høy vinterbehov.

Av den grunn har det statseide selskapet Gasgrid Finland anskaffet og satt i drift en stor flytende terminal for flytende naturgass (LNG) i Ingå. Prosjektet ble gjennomført i helt eksepsjonelle tider både for bedriftsbeslutninger og for myndighetenes. LNG-importkapasiteten ble fortsatt oppnådd i 2022.

– Det er kun ikke-russisk gass som kan importeres til Ingå, men det er i hvert fall foreløpig også lov å importere russisk gass inn i våre mindre LNG-terminaler. Til tross for at russisk gassimport til Europa har stupt, er det fortsatt ikke et produkt underlagt EU-sanksjoner, forklarer Huttunen.

Lovgivning helt på slutten av unionens beslutningsprosess (den såkalte gasspakken) lar en medlemsstat «midlertidig» begrense importen av gass til sitt territorium fra Russland eller Hviterussland. Finland og Orpo-regjeringen vil derfor snart kunne utarbeide retningslinjer for denne muligheten.

Bruk gass fra vest

– Det generelle bildet er uansett at Finland og vårt felles markedsområde med de baltiske landene har gått over til å bruke gass fra vest. Markedet og aktørene bestemmer hvor LNG til slutt kjøpes. Den ble importert betydelig fra USA og Norge tidligere i år, skriver Huttunen.

Kullforbruket synker raskt i Finland på grunn av klimaet og prisene. Siden sommeren 2022 har den store importen fra Russland blitt erstattet blant annet med steinkull fra Australia og Nord-Amerika.

En mer sentral utfordring når det gjelder varmeforsyning er opphør av trelasthandelen med Russland. Andelen billig russisk flis i all vår energived var omtrent en femtedel før gjensidige sanksjoner.

– Erstatningsenergi finnes i mange kilder: annet brensel, i hvert fall midlertidig også torv, samt nye løsninger som utnyttelse av spillvarme og varmelagring. Regionale og lokale forskjeller i situasjon og mulige løsninger er imidlertid store, oppsummerer Riku Huttunen.

Kilde: Det finske arbeids- og sysselsettingsdepartementet

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *