Inntreden i EU også etter vaksinasjon med et virkestoff fra WHO-listen– Ikonbilde: dpa

Inntreden i EU bør bli litt enklere igjen med tanke på økningen i koronavaksinasjonsrater rundt om i verden.

Fra 1. mars oppheves restriksjonene på innleggelser som ikke er absolutt nødvendige selv for personer som er beskyttet med en vaksine godkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO). Det går fram av en uforpliktende anbefaling som EU-landene ble enige om tirsdag. Foreløpig er restriksjonene kun opphevet for personer som er vaksinert med et EU-godkjent preparat.

Kinesiske vaksiner er tillatt

De to kinesiske vaksinene Sinopharm og Sinovac er også på WHO-listen. Enkelte EU-stater kan imidlertid kreve tilleggskrav som negativ PCR-test eller karantene fra personer som har fått en vaksine fra WHO-listen. Restriksjonene bør også oppheves for personer som ble smittet av koronaviruset innen 180 dager etter reise. Barn mellom 6 og 18 år bør kunne komme inn dersom de kan få negativ PCR-test. Barn under 6 år trenger ikke oppfylle tilleggskrav.

Reise ikke avgjørende

For å begrense pandemien ble alle EU-land unntatt Irland og ikke-EU-land Sveits, Norge, Liechtenstein og Island enige om i midten av mars 2020 å i utgangspunktet forby ikke-nødvendige reiser i EU. Avhengig av koronasituasjonen i landene, lempes nå dette brede innreiseforbudet. Kravene til dette er justert med gjeldende vedtak. Anbefalingen er i utgangspunktet ikke bindende. Det finnes unntak for EU-borgere og deres familiemedlemmer, samt for helse- og transportarbeidere, blant annet.

Innen utgangen av april vil EU-kommisjonen undersøke om listen over tredjeland som det er mulig å komme inn fra vil bli trukket tilbake. I stedet kan man derfor ta en fullstendig personbasert tilnærming. – dpa

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.