Hva er Omar Raddad-saken?

17.31, 17. desember 2021, endret kl. 18.31, 17. desember 2021

Justice beordret torsdag nye undersøkelser av Omar Raddad-saken, det første trinnet før en eventuell gjennomgang av rettssaken. Men hva snakker vi om? Hver dag svarer JDD-juksearket på et ikke så dumt spørsmål, for bedre å forstå nyhetene.

Omar Raddad-saken er en av de mest gåtefulle og kontroversielle straffesakene i Frankrike. Det begynner i 1991 med oppdagelsen av liket av Ghislaine Marchal, en rik sekstiåring drept med en treshevron og en kniv, i kjelleren til villaen hennes i Mougins (Alpes-Maritimes). To inskripsjoner med blodbokstaver ble etterlatt på stedet, inkludert den berømte «OMAR M’A TUER» (sic). De leder etterforskerne til Omar Raddad, offerets gartner, som på det sterkeste benekter fakta.

Finn alle Journal de Demain-juksearkene her

Den 29 år gamle marokkaneren ble imidlertid anklaget for frivillig drap og deretter dømt i 1994 til 18 års fengsel. Etter å ha nytte av en delvis benådning gitt av Jacques Chirac, ble han løslatt fra fengselet i 1998, men for alt dette ble han ikke klarert. Advokaten hans, Jacques Vergès, sendte deretter inn en forespørsel om gjennomgang året etter.

I prosessen har nye ferdigheter stilt spørsmål ved forfatteren av inskripsjonene. «Det er ikke sikkert at Mrs. Marchal skrev», anslår to grafologer i 2000. En annen rapport gjør det mulig å finne menneskeblod som ikke samsvarer med DNAet til Omar Raddad. Anmodningen om gjennomgang ble imidlertid avvist i 2002.

Vi må vente til 2015 på at den nye advokaten til gartneren, Sylvie Noachovitch, tar opp saken og innhenter nye analyser. Fotavtrykkene til fire menn blir deretter identifisert på åstedet. De tillater at en ny forespørsel om vurdering sendes inn i juni i fjor. I går beordret undersøkelseskommisjonen ytterligere informasjon, «et skritt mot revisjon», ifølge Sylvie Noachovitch, som fordømmer «en av de største rettslige feilene i det tjuende århundre».

Finn vår podcast L’Antisèche du JDD:

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.