Homofiles rettighetskjemper: Kim Friele er død

I Norge ble hun ansett som en pioner i kampen for homofile rettigheter, nå er Kim Friele død, hun var 86 år. Aktivisten har mottatt en rekke priser.

Hun var Norges ledende homofiles rettighetsforkjemper: aktivist og forfatter Kim Friele døde i en alder av 86 år. Hun sovnet fredelig inn mandag kveld, opplyser hennes nærmeste slektning, Else Hendel, til NTB. Hendel er oldebarnet til Wenche Lowzow, som Kim Friele var gift med før Lowzows død i 2016.

Friele ble født 27. mai 1935 i Bergen, og het egentlig Karen-Christine til fornavn, men hun var kjent under kallenavnet Kim. Hun var en av de første som offentlig innrømmet at hun var homofil i Norge i 1963. Friele har viet mye av livet sitt til å kjempe for homofiles rettigheter. Hun var medvirkende til avkriminaliseringen av mannlige seksuelle forhold som tidligere ble kriminalisert i Norge i 1972.

Friele har mottatt flere priser for sitt engasjement, blant annet utnevnt til førsteklasses ridder av den hellige Olavs orden. – Norge ville ikke vært det Norge vi kjenner uten Kim Friele, og det hadde ikke vært meg, sier Anette Trettebergstuen, også lesbisk, til NTB. Statsminister Jonas Gahr Støre skrev på Facebook om et bilde med Friele som minnet henne med dyp takknemlighet. Det gjorde samfunnet mer sjenerøst og inkluderende. «Takk for alt du var og for alt du gjorde Kim.»

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.