HGF stopper husleieøkninger i Malmö: «Nå ruster vi opp»

Malmø-leietakere kan puste lettet ut. Det ble onsdag formiddag kjent at den planlagte doble husleieøkningen i byen stoppes, etter forhandlinger mellom Leieboerforeningen og Malmös eiendomsforvaltere.

En av dem som føler seg lettet er Emma-Lina Johansson (bildet), som er byråd for Vänsterpartiet i Malmö og selv bor i en av byens blokker.

– Dette betyr mye for et enormt antall malmøboere. Jeg tror folk ble skikkelig sinte da de skjønte at disse selskapene gikk med milliardoverskudd, men likevel vil de doble husleien, sier Emma-Lina Johansson til Flamman.

Mia Göranzon er mindre overrasket. Hun hadde allerede for en uke siden fått vite hvordan forhandlingene ville ende. De siste dagene har han hatt problemer med å tie om nyhetene.

– Du vil virkelig vite når det skjer noe morsomt, sier Mia Göranzon (bildet), president i hennes lokale leieboerforening i Möllevången i Malmö. For henne er blokkering av husleieøkningen en stor seier for leietakere.

Leieboerforeningens aksjon mot den doble økningen har pågått siden i fjor vår, da flere Malmö-utleiere valgte å gjennomføre en ny husleieøkning samme år. En slik økning avvek fra praksis og lot også Leieboerforeningen være uten innflytelse.

Under kampanjen advarte Leieboerforeningen sine medlemmer om ikke å betale den nye ikke-forhandlede husleien, da den kunne oppfattes som å akseptere en høyere sum. Men etter forhandlinger er det klart at leietakere som betalte den nye høyere husleien også vil få tilbakebetaling. Totalt er det 63 millioner svenske kroner som eierne nå må betale tilbake.

– De lager en stor puddel. De innrømmet at det var en feil og vil returnere betalingen, sier Mia Göranzon.

De kan beskrive det som en seier om de vil, det plager oss ikke i dag at leietakerne i Malmö er fornøyde

Samtidig som leietakerne feiret kunngjøringen, beskrev Trianon-sjef Olof Andersson resultatet av forhandlingene som en seier for eierne, i et intervju med Hjem og leie. Han holder ord.

– Vi har inngått en avtale og mener den er i tråd med vårt opprinnelige forslag, som vi hadde bedt om fra starten av. Så vi er fornøyde, sier Olof Andersson til Flamman.

– Leieboerforeningen representerte ikke sine medlemmer, men kun seg selv og et utdatert forhandlingssystem, legger han til.

Joel Nordström, hvem er det visepresident i regionens Leieboerforening og innkaller for forhandlingsdelegasjonen i Malmö, tilbakeviser Olof Anderssons uttalelse. Han sier til Flamman at han er trygg på at Leieboerforeningen representerer Malmøs leietakere og at han har flertall. Han tar rolig Olof Anderssons uttalelse om at han er fornøyd med avtalen.

– De kan beskrive det som en seier om de vil, det plager oss ikke i dag at leietakerne i Malmö er fornøyde. La dem sitte i styrerommene sine og heie frem eierne hvis de trenger det. Kanskje det er en vinn-vinn-situasjon, og da er det flott. Jeg trenger ikke at de skal føle seg som tapere, så lenge vi kan være fornøyde, sier han til Flamman.

Joel Nordström er sammenkaller for forhandlingsdelegasjonen i Malmö. Foto: Emmalisa Pauly.

Mia Göranzon tror det suksessen til kampanjen mot doble økninger kan føre til en ny visjon for organisasjonen av Leieboerforeningen.

– I mange tiår var aktiviteten svært lav og mange fikk nok ideen om at Leieboerforeningen er et slags forsikringsselskap. Det har vært vanskelig å rekruttere nye medlemmer og opprettholde viktigheten av bevegelsen vår. Det vi har vist nå er at vi kan endre oss og til og med slå neven i bordet.

For Joel Nordstrom nøkkelen til suksess ligger i hvordan Leieboerforeningen har klart å koble fotarbeidet i trappeoppgangene og på gata med arbeidet som foregår i møterommene og ved forhandlingsbordet.

– Vi har valgt å ikke trekke grenser mellom på den ene siden banking og oppslag og på den andre siden forhandlingsarbeidet. De er knyttet til hverandre: når vi er sterke blant leietakere, blir vi sterke i forhandlingsrommet.

Neste gang kan vi be noen om å fortelle oss nøyaktig hvordan det gikk opp til det øyeblikket vi stoppet dobbelhøyningen

Joel Nordström ser ingen Det er en risiko for at engasjementet forsvinner med seieren, men han mener Leieboerforeningen har kommet sterkere ut av kampen.

– Denne kampanjen har styrket oss på sikt. Fem-seks nye lokalforeninger har blitt opprettet siden i sommer, og minst like mange er på trappene. Vi har også skapt en historie og et minne både i organisasjonen og i Malmö. Under denne kampanjen måtte vi lære folk om rettighetene deres: neste gang kan vi invitere folk til å fortelle oss nøyaktig hvordan det gikk da vi stoppet den doble økningen.

Også Emma-Lina Johansson mener at det til tross for suksessene er viktig å fortsette politisk mobilisering.

– Det er takket være Mia og mange andre at alt dette var mulig. Aktivistenes kamp var fantastisk, sier han til Flamman.

– Vi kan feire i dag, men vi må ikke slutte å organisere. Fra politisk hold handler det om å fortsette å styrke allmennheten og presse på for at den kommunale EIA skal ta et større ansvar for eiendomsporteføljen ved å kjøpe eiendommer. Da kan vi øke mulighetene til å ta demokratiske beslutninger om byen, samtidig som vi holder husleiene lave.

Og ikke engang Mia Göranzon ser på seieren mot den doble høyningen som en mulighet til å gi seg selv en pause.

– Tvert imot: nå girer vi opp.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *