Her er hvordan nabolandene reagerer på politiske turneer i Sverige

Begynnelsen på Magdalena Anderssons (S) mareritt som den første kvinnelige statsministeren i Sverige har vakt oppmerksomhet fra nabolandene.

«Du må spidse ørene og holde øynene åpne hvis du skal klare å holde tritt med den eskalerende krisen i Sverige akkurat nå», skriver han. politiske analytikere fra Berlingske, og han mener at de «røde og blå» tydeligvis kjemper om makten i Sverige, men at de virker «mer interessert i å utrydde hverandre enn i politikk».

Ifølge Berlingske handler omvisningene rundt Magdalena Anderssons utnevnelse i bunn og grunn om en «kanselleringskultur», der Centerpartiet og Miljöpartiet har prioritert å holde Sverigedemokraterna utenfor politisk innflytelse. «Det tok et par timer før Magdalena Andersson solte seg i rollen som den neste svenske statsministeren. Vi får bare håpe hun likte seg.»

Flere danske medier fokuserer på at Sveriges første kvinnelige statsminister fikk gå av etter drøyt sju timer ved makten.

I avisen Politiken Onsdagens hendelser i svensk politikk beskrives som én «Karusell av kaos». I en politisk analyse avisen prøver å forklare hvordan det som ville vært en «vinnende dag» for de svenske sosialdemokraterna kunne bli så gale.

«Utad gir den kaotiske prosessen – spesielt blant velgerne – bildet av en regjering som ikke har kontroll over verken sine forhandlingspartnere eller sitt regjeringsgrunnlag».

Tilsvarende resonnement kan sees i norske medier. I tekstene til NTB-nyhetsbyrået intervjues den nye norske statsministeren Jonas Gahr Støre. Han var til stede i Gøteborg under S-kongressen denne uken og hyllet den nyvalgte presidenten Magdalena Andersson.

– Jeg er trygg på at Sverige vil finne en løsning på den parlamentariske situasjonen, sa lederen av Arbeiderpartiet.

– Magdalena var finansminister og kan gjøre det med budsjetter. Han vil ta en vurdering av om han kan bringe Sverige i sikkerhet i månedene som gjenstår til høstens valg.

Hos Nettavisen benytter Thomas Paust anledningen til å intervjue den finske tv-journalisten Lucas Dahlström, som vakte oppsikt i Riksdagen onsdag med et spørsmål til Magdalena Andersson:

– Unnskyld meg, utenlandsjournalist, men hvem kontrollerer Sverige akkurat nå? Hvem er statsministeren?

Kjetil Wiedswang skriver analyse på Dagens Næringsliv og ser på nordisk politikk under ett og konstaterer at «venstresiden er styrket», men mener samtidig at «det ikke er sikkert det vil gi mer rød politikk».

For å vite mer:

Talsmenn fikk mandat til å forlate regjeringen – før kunngjøringen av senteret

Superonsdag som ble avsluttet med en lattermild presse

Politiolog: «AS har ikke noe imot å lede en ettpartiregjering»

Magdalena Andersson direkte nummer én på betrodde listen

«For meg er det viktig å ha en kvinnelig statsminister»

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.