På arbeidssøkerens nettside Platsbanken til Arbeidsformidlingen ble det i mai og juni lagt ut om lag 100 annonser der personalbedrifter søker etter pleieassistenter som har jobbet med seniorer. I en av dem fra selskapet Personalxpressen står det:
«Mange svenske byer sliter med å få nok eldreomsorgs- og sosialhjelpspersonell denne sommeren, og derfor kan vi nå tilby våre pleieassistenter betalt innkvartering og god lønn – hvis du er klar til å flytte midlertidig i løpet av sommeren og prøve noe nytt. »
Det står imidlertid ingenting om hvor høy lønnen er eller vilkårene for jobben. Det er en grunn til dette. Hva du kan få i lønn er veldig forskjellig og avhenger blant annet av hvor flink du er til å forhandle.
Når Kommunalarbetaren intervjuer Personalxpress-sjef Oliver Thomson og spør ham hvilken lønn selskapet betaler, vil han ikke svare.
– Jeg skal ikke snakke om lønn med dere, men generelt er vi 20 prosent flere enn kommunene, sier han og legger til at det fortsatt varierer fra sak til sak.
KA-reporter søker jobb
Kommunearbeideren deltok i kontraktene Härjedalen og Trelleborg har inngått med Personalxpress, der selskapet kan fakturere 643 svenske kroner i timen. For å finne ut hva lønningene er og for å kunne gjøre sammenligninger, søker vi selv etter jobb i Personalxpressen under et annet navn og i tre andre bedrifter som har annonser ute på jakt etter pleieassistenter til kommuner.
På en time fikk vi tilbud på mellom 120 SEK og 250 kr per time jobbe som sykepleierkonsulent i ulike kommuner i Sverige. Dette er både lavere og høyere lønn enn gjennomsnittlig timelønn for pleieassistenter i eldreomsorgen i Sverige, som er rundt 170 SEK eksklusive 12 % ferie. Gjennomsnittlig timelønn, inkludert feriepenger, er 190 SEK.
Dette tilbyr personalbedrifter KA-reporteren
Ekspresspersonalet
- Tilbyr 190 SEK per time (uklart om feriebetaling er inkludert)
- Reise og overnatting inkludert
- Ingen tariffavtale
- Spesifiser at de betaler trygdeavgift og tjenestepensjon
- Selskapet ble stiftet i 2017
- I 2020/2021 hadde de en omsetning på SEK 10,6 millioner
Live ansatte
- Tilbyr 200-250 SEK per time, inkludert feriebetaling
- Reise og opphold kan inkluderes, men påvirker timelønnen.
- Ingen tariffavtale
- Spesifiser at de betaler trygdeavgift og tjenestepensjon
- Selskapet ble født i 2019
- I 2020 oppnådde de en omsetning på SEK 65,5 millioner
Tilknytningen av omsorg
- Tilbyr 120 SEK per time pluss betalt ferie
- Reise og opphold betalt
- Tariffavtale med Fagforbundet
- Spesifiser at de betaler trygdeavgift og tjenestepensjon
- Selskapet ble stiftet i 2011
- I 2021 oppnådde de en omsetning på SEK 41,6 millioner
Sentrisk omsorg
- Tilbyr 210 SEK per time pluss betalt ferie.
- Reiser til overnatting i noen tilfeller, gjerne kandidater som bor i nærheten av pleieassistentstillinger.
- Tariffavtale med kommunen
- Spesifiser at de betaler trygdeavgift og tjenestepensjon
- Selskapet ble grunnlagt i 2000 (del av den nederlandske bedriftsgruppen)
- I 2020 oppnådde de en omsetning på 71 millioner svenske kroner i Sverige
Bortsett fra med feriebetaling er det noe å holde øye med. Noen selskaper bruker det for å få lønnen til å virke høyere og hevder at lønnen er inkludert.
Alle bedrifter foretrekker at jeg jobber som ansatt for dem, men hvis jeg vil kan jeg starte mitt eget firma og fakturere bedriften. Hos tre av selskapene kan jeg få betalt for reise og opphold dersom jeg velger å jobbe et annet sted enn der jeg bor. Men til Viva Bemanning sier telefonkontakten åpent at det vil påvirke lønnen:
– Det kan betales, men selskapene som sier det blir litt lurt, fordi det er tatt fra lønna. Skal du bo på et luksushotell sier vi sikkert, men da får du lavere lønn. Bor du på herberge eller ordner overnatting selv, kan lønnen bli høyere.
Jeg vil ikke ha en tariffavtale
I motsetning til kommuner og alle større eldreomsorgsbedrifter har ikke Personalxpress tariffavtale – det betyr at det ikke er noen generell avtale som regulerer lønnsnivå, arbeidsvilkår og forsikringer som gjelder for deg som ansatt i bedriften. Det du avtaler i arbeidsavtalen din er det eneste som gjelder.
Vi er ikke forpliktet til å sikre at alle har samme lønn. Vi ønsker at folk skal ha rom for lønnsforhandling.
Oliver Thomson forklarer at det er et bevisst valg fra selskapets side å gjøre ting på den måten.
– Vi får ingen tariffavtale. Det er rett og slett utelukket i forbindelse med vår virksomhet. Vi er ikke forpliktet til å sikre at alle har samme lønn. Vi ønsker at folk skal ha rom for lønnsforhandling, sier han.
I tillegg har ikke Viva Bemanning tariffavtale.
– Vi jobber mer fleksibelt, men vi har samme vilkår i avtalen om du ønsker det, sier personen som svarer på telefonen.
Merk: Samlet gjennomsnittslønn er beregnet fra kommunalt ansattes lønnsstatistikk over hele landet.
Her er hvordan KAs anmeldelse utspilte seg
- Rekrutteringsbedriftene som ble kontaktet var fire av dem som sto for majoriteten av annonsene for pleieassistenter for eldreomsorgen i kommunearbeideromtalen på arbeidssøkersider.
- Under telefonkontakten opplyste vi at vi var utdannet pleieassistenter, hadde lang erfaring innen eldreomsorg og hadde spesialistkunnskap innen demensomsorg.
- Samtalene ble tatt på telefon og var ikke en vanlig lønnsforhandling men en første kontakt, det kan forekomme at andre arbeidssøkere får andre lønnstilbud.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»