Her er det vi allerede vet om det dødelige pil- og bue-raidet på Kongsberg i Norge

Guy Stevens, Laurence Torck

Onsdag kveld, ved 18.15-tiden, kom det en melding til politiet. En mann bevæpnet med pil og bue hadde begynt å skyte tilsynelatende tilfeldig i sentrum av Kongsberg, en by med 26.000 innbyggere 66 kilometer fra den norske hovedstaden Oslo.

LES OGSÅ. Mann (37) dreper fem personer med pil og bue i Norge: «Dette er bare grusomt, totalt utenkelig»

«Jeg hørte mye bråk utenfor, jeg så en kvinne ta dekning og så så jeg en mann stå med en bue i hånden og piler i en skulderveske,» sa en kvinne. TV2. «Jeg har sett folk løpe for livet. En av dem var en kvinne som bar babyen sin. «Et annet vitne snakket om» uvirkelig og forferdelig ulykke. «Han jogget da han plutselig så mange politimenn. Der hørte han at noen med pil og bue skjøt mot menneskene. «Veldig dårlig. Jeg løp straks hjem og låste døren. Så redd jeg var.»

Hendelsen skal ha startet i eller i nærheten av Coop-butikkjeden, hvoretter den mistenkte flyttet til sentrum. Det bekreftet politiet overfor den norske avisen torsdag VR at ofrene ble funnet både inne og ute. Gjerningsmannen ville ha tatt seg inn i husene og gjort ofre der. Ifølge politiet brukte han også andre våpen enn pil og bue i angrepet, men det er ikke klart hvilke.

Hvor mange ofre er det?

© via REUTERS

Den mistenkte traff syv personer. Fem av dem overlevde ikke fakta. Det er fire kvinner og en mann, alle mellom 50 og 70 år. Tre ble også alvorlig skadet. En av dem var en politimann, tilsynelatende, selv om han ikke var på jobb på det tidspunktet, så han hadde ikke på seg uniformen. Den politimannen ble skrevet ut fra sykehuset torsdag kveld, melder han NRK.

Politiet kom til stedet med en imponerende maktdemonstrasjon. Helikoptre, hunder og væpnede tropper ble utplassert og den mistenkte ble arrestert etter en 34-minutters menneskejakt. Mannen forsøkte å rømme og skjøt til og med piler mot agentene, men ble raskt overveldet. Han så ut til å handle alene. Offiserer mistenker at de fem dødsfallene skjedde først etter at den mistenkte kom ansikt til ansikt med politiet for første gang.

Etter hendelsen fikk betjenter over hele landet beskjed om å bære våpnene sine synlig som en forholdsregel, noe som ikke er påkrevd i Norge ved ytterligere angrep. Til slutt kom de ikke.

Hvem er gutten?

Dette er 37 år gamle dansken Espen Anders Brathen, som har bodd i Kongsberg i flere år. Politiet har allerede sagt at mannen ikke er fremmed for dem og at han de siste årene også har vært i jevnlig kontakt med landets helsetjenester. Mannen har allerede hatt seks dommer tidligere, erfarer norske medier. I fjor fikk han seks måneders besøksforbud mot to familiemedlemmer etter å ha truet med å drepe en. Han er også dømt for tyveri, innbrudd og besittelse av narkotika.

© VG

Hva var motivet hans?

Ifølge politiet konverterte mannen nylig til islam og mange saker tyder på at han var radikalisert. Hendelsen anses foreløpig som en terrorhandling, selv om en etterforskning av motivet fortsatt pågår.

© AP

Den mistenkte ble først avhørt av politiet og samarbeidet ifølge advokaten konstruktivt. «Han gir detaljerte forklaringer på hva som skjedde,» sa han NRK. I en pressekonferanse sa politimester Ole Saeverud at mannen forklarte hvorfor han gjorde det og innrømmet å ha begått forbrytelsene.

Ifølge hans advokat er mannen i trettiårene «påvirket» av situasjonen. Han vil bli tiltalt fredag ​​klokken 9 i Kongsberg tingrett. Tidligere ble det også sagt at mannen skal undersøkes av psykiatrisk sakkyndige som skal vurdere den psykiske tilstanden til mannen. Dersom det blir funnet at han ikke var ansvarlig på lovbruddstidspunktet, vil fengselsstraffen kunne unngås, selv om det også finnes unntak fra denne regelen.

Personer som bor i nærheten av dramaet ble også avhørt torsdag. De ble også spurt om de hadde sett eller hørt noe.

Hvordan er responsen?

Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand kaller det «en tragedie». — Jeg har ikke ord for det. Midlertidig statsminister Erna Solberg kalte angrepet «grusomt». — Informasjonen vi får fra Kongsberg er forferdelig. Jonas Gahr Stoere, mannen som blir statsminister torsdag, snakker om en «grusom og brutal handling».

«Jeg er sjokkert og trist over det som skjedde i Norge», skriver FNs generalsekretær Antonio Guterres på Twitter. – Mine tanker går til etterlatte og til alle innbyggere i Norge. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skriver på Twitter at tankene hans også går til alle pårørende. «Sjokkerende nyheter. Sammen må vi ikke gi hat og vold en sjanse.»

Kongsburgplassen hvor ofrene minnes er nå fylt med hundrevis av lys og blomster av mennesker som kommer for å vise sin støtte. Mange mennesker samlet seg også på torget.

Statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl reiser fredag ​​til Kongsberg for å vise sin støtte. Det som skjedde i Kongsberg onsdag endrer ikke terrornivået. På en pressekonferanse torsdag kveld sa politiet at trusselnivået fortsatt ble ansett som «moderat».

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AFP

© AFP

© EPA-EFE

© AFP

© AFP

© via REUTERS

Regina Becker

"Typisk alkoholutøver. Subtilt sjarmerende sosiale medier-elsker. Freelance zombie-forsker. Popkultur-banebryter."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.