Helse og miljø i de nye kostholdsrådene


Nå lanserer Nordisk Ministerråd de nye nordiske ernæringsanbefalingene (NNR). For første gang overvåkes både helse og miljø.


I følge de nye nordiske ernæringsanbefalingene bør vi spise mer grønnsaker, poteter og belgfrukter og mindre kjøtt og spekemat. Nå må de svenske kostholdstipsene utforskes videre. Foto: Carolina Wahlberg


I arbeidet med å utvikle NNR har rundt 400 forskere og eksperter fra de nordiske landene analysert den siste forskningstilstanden. I tillegg til å gi anbefalinger om mengden av ulike næringsstoffer menneskekroppen trenger, tok de nye anbefalingene også hensyn til miljøaspektet, det vil si at matinntak ikke skal påvirke klima og miljø unødig.


– En viktig konklusjon er at det som er bra å spise for den generelle helsen også er bra for miljøet og klimaet, det vil si spise grønnere mat og mindre kjøtt. Det er veldig likt kostholdsrådene vi allerede har i Sverige, sier Åsa Brugård Konde, ernæringsfysiolog i Livsmedelsverket, i en pressemelding.


Videre analyse


Som Jordbrukaktuell tidligere skrev, har regjeringen nå gitt Livsmedelsverket i oppgave å oppdatere de svenske kostrådene basert på NNR. Regjeringen mener de nye anbefalingene bør suppleres med flere perspektiver og at det bør gjennomføres ytterligere analyser basert på våre svenske forhold.


– Ut fra vårt nasjonale perspektiv bør Sverige gå mot å øke sin dyreproduksjon, også for å kunne gjenvinne og restaurere beite. Storfekjøttproduksjon er nettopp en produksjonsform vi har gode naturforhold for, og det er derfor rimelig at dette også setter spor i kostholdet vårt. Derfor vil disse aspektene måtte tas i betraktning i fremtidige svenske kostholdsråd. Mer lokal produksjon: Enkelt sagt, sa bygdeminister Peter Kullgren i en pressemelding forrige uke.


Ikke bare vegetarianere


Livsmedelsverket skriver at i dette arbeidet vil blant annet ting som måten vi spiser på i dag, tradisjoner og måten maten produseres på i Sverige bli tatt hensyn til.


Åsa Brugård forteller at Sverige var det første landet i verden allerede i 2015 som tok hensyn til miljøaspekter i sine kostholdsråd. Hun tror derfor ikke at det nye NNR vil føre til så store endringer for svenske kostråd.


– Det ser ut til å være en misforståelse i debatten om nye NNR at anbefalingene innebærer at alle bør bli vegetarianere. Det er ikke sånn. På den annen side bør mange spise mindre kjøtt av helsemessige årsaker, sier Åsa Brugård Konde.


Fakta: Kort beskrivelse av de nordiske ernæringsanbefalingene (NNR)

For helse og miljø anbefaler NNR:

  • mye grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter, poteter, fullkorn, nøtter og frø
  • mer fisk fra bærekraftig forvaltede fiskebestander
  • moderat med magre meieriprodukter
  • mindre kjøtt og spekemat
  • mindre mat som inneholder mye fett, salt og sukker
  • mindre alkohol. Det omtalte forslaget om at amming helt skal avstå fra alkohol er ikke med i den endelige versjonen.

Kilde: Livsmedelsverket

Her kan du lese anbefalingene i sin helhet.






Artikkelen ble publisert tirsdag 20. juni 2023

— –

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *