Håp om bedring i pakistanske tekstilfabrikker – Jobben

Arbetet Global – utenlandske fagforeningsnyheter fra hele verden

En av de dødeligste industrikatastrofene i historien var utgangspunktet.

I april 2013 mistet mer enn 1100 klesarbeidere livet da industrikomplekset Rana Plaza kollapset i Bangladesh. Noen uker senere trådte Arbeidsmiljøavtalen i kraft.

Avtalen er en juridisk bindende avtale – den første i sitt slag – mellom den vestlige verdens motebedrifter og de globale fagforeningene UNI og IndustriAll.

Motebedrifter er forpliktet til å finansiere forbedringer av arbeidsmiljøet fra lokale leverandører, i tillegg til å ikke kjøpe fra tekstilfabrikker som ikke tar opp arbeidsmiljøspørsmål. Samtidig har lokale fagforeninger rett til å delta i vernetilsyn.

Knappe ti år etter at Accord så dagens lys, blir modellen nå eksportert.

– Underskriverne har bestemt seg for å utvide til andre land og vi starter nå arbeidet i Pakistan, forteller Joris Oldenziel, leder for Accord-kontoret, til Arbetet Global.

Dødsulykker i Pakistan

Utvidelsen ble innledet av forhandlinger med pakistanske myndigheter og fagforeninger. Pakistans tekstilindustri rammes jevnlig av dødsulykker og målet er å dekke 500 tekstilfabrikker.

Formelt er Bangladesh og Pakistan dekket av separate avtaler. Moteselskapene som allerede har signert den opprinnelige avtalen – og som nå også ønsker å ta ansvar for arbeidsmiljøet i Pakistan – må derfor signere nok en avtale.

– Drøyt 100 av de 185 motebedriftene som har meldt seg på i Bangladesh kjøper klær fra Pakistan. Vi forventer at de skriver under her også, sier Joris Oldenziel.

– Og så la oss håpe at flere begynner å kjøpe fra Pakistan nå som det er garantier for sikkerhet. Målet er å støtte tekstilindustrien.

Redningsaksjon i de løpende massene. Mer enn tusen klesarbeidere mistet livet da Rana Plaza kollapset i 2013.

Ikea og Gekås har gitt etter

Sverige importerte rundt 10 000 tonn tekstiler fra Pakistan i 2021, ifølge data fra virksomhetsrevisor Fair Action.

De fleste av Sveriges store moteselskaper – som H&M, Lindex og Kappahl – har signert avtalen i Bangladesh. Andre, som Ikea og Gekås, har nikket.

Siden avtalen trådte i kraft i 2013, har nesten 200 000 arbeidsmiljøfarer blitt behandlet i tekstilsektoren i Bangladesh.

Arbeidsmiljøavtaleavtalen

Avtalen trådte i kraft i 2013, kort tid etter at 1134 klesarbeidere mistet livet i kollapsen av Rana Plaza-fabrikken.

Det er en juridisk bindende arbeidsmiljøavtale mellom nærmere 200 motebedrifter og de globale fagforeningene UNI og IndustriAll. En rekke ideelle organisasjoner som Clean Clothes Campaign har observatørstatus.

Fagforeningen berømmet modellen og sa at den kan eksporteres til andre industrier og land. Motebedrifter kunne understreke at de tar ansvar for sine forsyningskjeder. Men lokale fabrikkeiere har ikke alltid vært så fornøyde. De svartelistede fabrikkene anket og i 2018 ble Accord-kontoret utvist fra Bangladesh.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *