– Terskelen for å bruke andre virkemidler vil være svært høy, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
En svak krone har svekket seg ytterligere mot våre handelspartnere siden forrige pengepolitiske rapport i september.
Dette viser den såkalte importvektede valutakursindeksen til Norges Bank I-44-indeksen.
Med unntak av noen vår- og sommermåneder har ikke koronaen vært så svak mot våre viktigste handelspartnere siden pandemien.
I mars 2020 grep sentralbanken inn med en såkalt valutaintervensjon. I praksis erklærte Norges Bank overfor valutamarkedet at banken ønsket å kjøpe norske kroner om nødvendig.
Resultatet var at kronen styrket seg kraftig de påfølgende månedene. Men å gjøre det samme er irrelevant i dagens situasjon, sier sentralbanksjefen.
– Vi har ikke noe mål for kronekursen vi klarer oss under. Vårt verktøy i pengepolitikken er styringsrenten. Vi er bekymret for kronekursen fordi den er viktig for utviklingen av prisveksten, men også for veksten i norsk økonomi. Så terskelen for å bruke mer ved blir veldig høy, sier Wolden Bache.
– Så en langvarig svekkelse av kronen vil i seg selv ikke være nok til å gripe inn på et senere tidspunkt?
– Da vi grep inn under pandemien var det helt ekstraordinære forhold i det norske valutamarkedet, med lav likviditet og veldig høy usikkerhet. Vår vurdering da var at markedet hadde sluttet å fungere normalt. Vi er ikke der ennå, sier sentralbanksjefen.
Offisiell rente uendret på 4,25 %.
Da Norges Bank offentliggjorde sitt rentevedtak torsdag, varslet banken at styringsrenten holdes uendret på 4,25 %. Og at det trolig blir en ny renteøkning i desember.
Beslutningen om å opprettholde overtakelsen var i tråd med det ekspertene forventet på forhånd.
– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil trolig styringsrenten økes i desember. Med tanke på desembermøtet ønsker komiteen mer informasjon om prisutsiktene. Dersom vi er tryggere på at den underliggende prisstigningen avtar, kan rentene holdes i ro, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
I sentralbankens siste pengepolitiske rapport i september sa rentekomiteen at styringsrenten mest sannsynlig vil bli satt opp nok en gang, i desember.
Men språkbruken i dagens pressemelding er litt mer dempet enn i den siste pengepolitiske rapporten.
Prisøkningen blir et jokertegn
Renteutvalget uttaler i sin begrunnelse at dersom banken blir tryggere på at grunnprisøkningen avtar, kan styringsrenten fortsatt holdes uendret.
– Utvalgets vurdering er at renten er nær nivået som skal til for å få bukt med prisøkningen, sier sentralbanksjefen.
Nordea Markets skrev i en kommentar til rentebeslutningen at meglerhuset nå forventer at en eventuell ny renteheving i desember kan bli kansellert.
Etter dagens rentevedtak er nok en renteheving i desember litt mindre sannsynlig ifølge Handelsbanken.
Analytikere forventer nå at kjerneinflasjonsdata fra oktober vil falle til 5,5 %, betydelig lavere enn Norges Banks estimat for oktober på 6,0 % på 12-måneders basis.
Kraftig nedgang i prisveksten i flere måneder på rad
Sentralbanken styrer rentepolitikken etter et politisk bestemt mål om at konsumprisveksten over tid skal være nær 2 % per år.
De siste dataene Statistisk sentralbyrå har publisert om prisvekst viser at 12-måneders prisvekst øker nesten tre ganger mer enn målet, hvis vi ser på den såkalte kjerneinflasjonen.
Det er økningen i prisen på forbruksvarer dersom man eliminerer endringer i strøm- og drivstoffpriser, samt endringer i tariffer.
I den siste målingen var veksten i konsumprisindeksen 3,3 %. I løpet av de siste tre månedene har økningen i prisene på forbruksvarer sunket dramatisk.
Neste utgivelse av nye konsumprisdata fra Statistisk sentralbyrå er planlagt til 10. november.
13 renteøkninger på to år
Under pandemien ble den offisielle satsen i Norge satt til null.
Siden høsten 2021 har Norges Bank, i likhet med andre sentralbanker, økt styringsrenten dramatisk.
På grunn av høy prisvekst har sentralbanken økt styringsrenten 13 ganger de siste to årene.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»