Fra 25. til 29. mai 2023 vil Umeå igjen være vertskap for det internasjonale arrangementet Umeå Food Symposium og Gourmand & Hallbars Awards. Over fire dager vil mer enn 400 gjester fra hele verden samles for å dele alt maten og drikken har å tilby.
«Vi er glade for å komme tilbake til Umeå i 2023. Det første året var en unik opplevelse for våre internasjonale besøkende som fikk oppleve den nordiske levemåten og den fantastiske gjestfriheten til innbyggerne i Umeå. Vi gleder oss til nok en gang å skape en gastronomisk møteplass for tilreisende besøkende og innbyggere i Umeå.» Sier Edouard Cointreau, president og grunnlegger av Gourmand Awards, som også er president for konkurransens internasjonale jury.
Kalt mOscar-utdelingen av mat- og drikkebøker
Gastronomiske priser holdt siden 1995 blir det ofte referert til som Oscar for mat- og drikkebøker. I tillegg til å kåre vinnerne i de ulike konkurransekategoriene, vil programmet by på kulinariske opplevelser, foredrag, symposier og debatter om viktige og aktuelle tema. Alle opplevelser skal gi besøkende ny kunnskap om gastronomi og bærekraftig matkultur.
«Det er selvsagt helt fantastisk at Umeå kan fortsette å være vertskap for en så stor konferanse på et så viktig område som gastronomi. Konferansens bærekraftsfokus, som kobler både miljø- og samfunnsspørsmål, temaer som for eksempel berører urfolks matsystemer, styrker og bevisstgjører i Umeå og internasjonalt om kommunens bærekraftsmål..» Sier Anna Olofsson, markedssjef i Umeå kommune.
Programmet fra 25. til 29. mai vil inneholde bl.a.
♦ Gourmand Awards, som belønner de beste kokebøkene i verden, ofte skrevet av verdenskjente forskere, kokker og matskribenter. Innholdet i kokebøker beskriver mat fra alle mulige perspektiver; fra helse til nytelse, fra bærekraft til regionale spesialiteter.
♦ Trykk på Hallbar feirer verdens beste bærekraftsrapportering fra organisasjoner, mat- og drikkeindustrien. Dette for å øke lesingen og interessen for bærekraftsrapporter og stimulere globalt engasjement for bærekraftig utvikling i henhold til FNs bærekraftsmål.
♦ Umeå Food Symposium – en internasjonal møteplass for universiteter, offentlige instanser og andre profesjonelle aktører. Blant disse kan vi nevne representanter for ulike FN-organer knyttet til urfolk, mat og matsikkerhet. Men også mat- og drikkeforskere, representanter for internasjonale restaurantkurs og matpåvirkere.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»