Fysisk aktivitet på resept – Slik ser regjeringens investering på flere millioner dollar ut

Mai-Lis Hellenius og medforfattere skriver i en nylig publisert debattartikkel i Läkartidningen at en Sifo-måling viser at åtte av ti svensker heller vil ha resept på trening enn medisin, og at kun én av ti var kritiske til den fysiske aktiviteten. resept. Undersøkelsen viser med andre ord at det er et stort potensial for helsevesenet til å forebygge og behandle folkehelseproblemer ved hjelp av fysisk aktivitet.

Regjeringen skriver i en pressemelding som ønsker at bruken av Far skal øke og bli mer rettferdig over hele landet, og regjeringen har derfor vedtatt en investering som – når den er ferdig utviklet – vil utgjøre 100 millioner SEK i året. 1,7 millioner SEK vil bli tildelt i 2023 til YFAs (profesjonelle fysisk aktivitetsforeninger). Disse midlene skal gå til arbeid med Far-metoden og kunnskapsstøtte Fyss (fysisk aktivitet i forebygging og behandling av sykdommer), inkludert den digitale versjonen, Efyss. Størrelsen på investeringen ble varslet i høstbudsjettet, men det er nå klart hvordan fordelingen blir.

– Vi ønsker å styrke og øke bruken av reseptbelagt fysisk aktivitet i det svenske helsevesenet. Far er en rimelig og evidensbasert ressurs som kan bidra til helse på tvers av alle grupper, men er foreløpig underutnyttet. Dessuten er det stor forskjell på hvordan det brukes i ulike regioner. Det ønsker vi å endre på. Postnummeret skal ikke bestemme folks tilgang til faren, sier sosialminister Jakob Forssmed (KD) i pressemeldingen.

Investeringen består av tre oppdrag, som får til sammen 50 millioner SEK i år. 75 millioner svenske kroner skal investeres i 2024, og når de er ferdig utviklet, har regjeringen til hensikt å sette av 100 millioner svenske kroner årlig til reseptbelagt fysisk aktivitet.

– Far kan fungere godt ved for eksempel diabetes, hypertensjon, hjerte- og karsykdommer og mild til moderat depresjon. For noen diagnoser er fysisk aktivitet en behandlingsmetode som er like effektiv som medisiner og med svært få bivirkninger, sier Jakob Forssmed videre.

En del av arbeidet med å bidra til økt forskrivning og oppfølging er at eHelsetilsynet får i oppgave å gjennomføre en forstudie med mål om å utvikle en statlig infrastruktur for Far. Tildelingen skal meldes til Sosialdepartementet senest 29. februar 2024, og eHelsetilsynet vil motta 3 000 000 SEK for å gjennomføre studien.

Videre har Nasjonal helse- og velferdsmyndighet i oppgave å bevilge midler til regionene som skal gå til tiltak som øker forskrivningen og etterlevelsen til Far. Alt helsepersonell i primærhelsetjenesten bør gis innspill og støtte til å implementere Far. For å kunne følge med på hvordan regionene jobber med innsatsen, må Nasjonalt helse- og velferdsråd samarbeide med Folkehelseetaten.

Socialstyrelsen har også fått i oppdrag å følge opp i hvilken grad implementering og håndheving av FAR i kommunene fører til økt forskrivning og etterlevelse av FAR. Socialstyrelsen får 44,3 millioner SEK i 2023 til dette, hvorav 37 millioner SEK fordeles til regionene. I løpet av 2023 kan Folkehelsemyndigheten bruke 1 000 000 SEK til bevilgningen.

Mai-Lis Hellenius og medforfattere sier i debattartikkelen på Läkartidningen at helsepersonell er tungt belastet og at koronapandemien har betydd ekstremt stress og «også ført til en ytterligere nedgang i befolkningens fysiske aktivitetsnivå».

«Det er derfor gledelig at regjeringen ønsker å satse på helsefremming og sykdomsforebygging, blant annet gjennom økt bruk av Far i budsjettloven 2023», skriver ordførerne.

Les debattartikkelen:
Far – underbrukt metode til tross for sterk vitenskapelig støtte

Lakartidningen.se

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *