Av Christina Wagner
Interesseorganiseringen FUB er ikke fornøyd med de dialogmøtene som Individ- og familieomsorgen i Kungsbacka tilbyr og ønsker å bli referanseinstans for saker som angår funksjonshemmede.
LUB jobber for at mennesker med nedsatt funksjonsevne skal kunne leve et godt liv. For noen år siden var det et kommunalt handikapråd som fungerte som et gå-til-organ for politikere, noe som gjorde at organisasjonen kunne representere og påvirke funksjonshemmede mer. Slik er det ikke nå, sier lokal FUB-formann Kerstin Tegnr, som henvendte seg til kommunepolitikerne i sommer for å få innført en tilsvarende struktur.
Vi har såkalte dialogmøter nå, men det er det, vi skal ikke stille spørsmålene våre, sier han.
Administrasjonen organiserer såkalte brukerråd i daglig virksomhet og i barrieren for individuell tilrettelegging, sjeldnere dialoger med brukerorganisasjoner. FUB ønsker at politikere skal delta i møtenes spørsmål og synspunkter, slik at erfaringer og konsekvensutredninger til personer med nedsatt funksjonsevne tas med når de skal ta deres beslutninger.
For det første er det kun tre organisasjoner som deltar i dialogmøtene. Da er det ingen kommisjonspolitikere involvert, så vi vet ikke om det kommer dit det skal, kommenterer han.
Funksjonshemmede rammes
De betydelige innsparingene individ- og familieomsorgen har fått går utover gruppen, sier Kerstin Tegnr.
Vi tror kuttene og det stramme budsjettet rammer de med utviklingsvansker hardt. Det handler om folk på gulvet, en aktivitet per uke eller å kunne gjøre forskjellige ting som kommunen eller vi i FUB arrangerer. Foreldre føler seg ikke alltid trygge fordi miljøet og hverdagen ikke alltid er bra.
Som referanseinstans kunne FUB i stedet påvirke mer.
Resten av Halland har funksjonelle støttegrupper, alle unntatt Kungsbacka. Jeg tror det er et spørsmål om demokrati, FUB håndterer saker for funksjonshemmede, et sted må de være synlige og til og med hørt.
Kalle Psse Sundvall (M), leder av Person- og familieomsorgsutvalget. Arkivfotografi: Kristian Alm?
Han startet dialogen
Politisk støtte kom blant annet fra folk i Kungsbacka, som tok opp saken i styret i fjor høst i et forslag. Samtidig lanserte Person- og familieomsorgsutvalget Den gode samtale, hvor det har pågått en tettere dialog med ansatte med positive resultater i ett år.
Tilsvarende samtaler med brukerorganisasjoner ble igangsatt i høst, for en utviklet dialog og for å ta kloke beslutninger.
Vi i politikken ønsket å invitere deg til å dele tanker og ideer og utvikle deg sammen. Vi hadde vår første samtale i fjor høst, FUB kom først ut for noen måneder siden. Jeg synes det var en god start, og jeg følte det som om de også trodde det. De hevet referansematerialet, vi vil fortsette å invitere til Den gode samtalen, det er noe jeg presset på og som jeg virkelig tror på. Derfor reagerte vi på forslaget om at det allerede er et arbeid i gang, at administrasjonen skal utvikle seg slik de ser hensiktsmessig, sier Kalle Psse Sundvall (M), leder av Person- og familieomsorgsutvalget.
Ikke nok
FUBs Kerstin Tegnr lot seg ikke imponere lenge, høstens møte ble mer enn en presentasjon og førte ikke til noen forslag eller gjennomføring. Den erstatter på ingen måte et styre som fungerer som referanseorgan.
Jeg kan på ingen måte kalle det et vendepunkt, ikke i det hele tatt. Vi snakker forretninger med forvaltningen, det er der vi har meninger og klager på omsorg, støtte og kvalitet på omsorgen. Det er her vi gjerne vil ha politikere som kan dele våre tanker og ta del i aktivitetene vi gjennomfører.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»