Frankrike – Verden | Sudan: nye protester mot hæren, viktig sikkerhetsanordning

Khartoum – Sikkerhetsstyrker skjøt tirsdag tåregass mot demonstranter som tok til gatene i Sudan for å protestere mot militærregjeringen, to dager etter statsministerens avgang, sa vitner.

Tusenvis av demonstranter samlet seg i Sudans hovedstad og dens forstad Omdurman, samt i byene Port Sudan (øst) og Nyala, hovedstaden i Sør-Darfur, til tross for den massive utplasseringen av sikkerhetsstyrker.

Til tross for en morderisk undertrykkelse, hadde spydspissen for opprøret mot den avsatte diktatoren Omar al-Bashir i 2019 og mot militæret siden kuppet 25. oktober 2021, Association of Sudanese professionals, startet nye demonstrasjoner på tirsdag for å kreve sivil makt.

«Nei, nei til militærregjeringen», protesterte demonstrantene, og ba om oppløsning av suverenitetsrådet, ledet av hærsjefen, general Abdel Fattah al-Burhane, forfatter av kuppet som avsporet den demokratiske overgangen.

Demonstranter marsjerte til presidentpalasset i Khartoum, men gatene som fører til palasset og hærens hovedkvarter ble sperret av av opprørspoliti, paramilitære styrker og hæren som skjøt tåregass mot folkemengden, ifølge vitner.

Sikkerhetsstyrker skjøt også tåregass i Omdurman og Port Sudan.

– Brente dekk, barrikader –

Ifølge et vitne, sør i Khartoum, sang demonstrantene «den sivile regjeringen er et valg av folket». I den østlige delen av hovedstaden «brente de dekk og reiste steinbarrikader i gatene», sa en annen.

Andre oppfordret de utplasserte soldatene til å returnere til brakkene deres.

Det ble ikke gitt noen indikasjon umiddelbart på mulige ofre. Og om kvelden spredte demonstrantene seg fredelig.

Soldatene er de eneste som sitter på vervet etter at statsminister Abdallah Hamdok, en sivilist, trakk seg søndag, noe som vekker frykt for en retur til diktaturet.

Ifølge en uavhengig medisinsk fagforening resulterte nedslaget på protester mot hæren i minst 57 dødsfall og hundrevis av sårede i kuppet.

I følge FN ble minst 13 kvinner voldtatt under opptøyene og dusinvis av journalister slått og til og med arrestert mens internett og telefoner bare fungerer etter maktens vilje.

21. november gjeninnsatte general Burhane Abdallah Hamdok i en avtale som lovet valg i midten av 2023, men protestbevegelsen kalte avtalen et «svik» og fortsatte å protestere.

Da han trakk seg, sa Hamdok at han hadde forsøkt å forhindre at landet «glidde inn i katastrofe», men at Sudan nå står ved et «farlig veiskille som truer landets overlevelse».

– Advarsel fra Washington og EU –

Burhane mottok de amerikanske charge d’affaires Brian Shukan tirsdag, og understreket behovet for å «fortsette dialogen mellom alle parter for å nå et nasjonalt konsensusprogram,» ifølge en uttalelse fra hans kontor.

Han diskuterte også med FNs spesialrepresentant Volker Perthes «å fremskynde utnevnelsen av en ny statsminister», ifølge teksten.

Imidlertid har USA, EU, Storbritannia og Norge oppfordret det sudanesiske militæret til ikke ensidig å utnevne en ny regjeringssjef, og argumenterer i en felles uttalelse at «de vil ikke støtte en utnevnt statsminister eller regjering uten involvering av et stort panel av sivile aktører «.

Sudan har vært igjennom en skjør overgang til et fullverdig sivilt regime siden diktatoren Omar al-Bashir ble kastet ut av hæren i april 2019 under press fra gatene.

General Burhane har forlenget sin funksjonstid med to år, og kansellerer enhver idé om en overføring av makt til sivile før slutten av overgangen som alltid lover for juli 2023 med valget.

Et stort østafrikansk land, Sudan er kastet ut i en alvorlig økonomisk krise med dårlig infrastruktur, som bare har økt misnøyen til en inflasjonsfattig befolkning til over 300 %.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.