I forrige uke holdt regjeringen en pressekonferanse med en oppfordring til husholdningene om å spare strøm.
– To prosent av det totale strømforbruket i Sverige tilsvarer rundt 3 TWh. Det er omtrent like mye vi kan spare sammen ved å senke kjernetemperaturen med én grad, sa Ebba Bush (KD), energi- og ernæringsminister.
Kanskje du er en av dem som nylig har senket temperaturen og styrket seg med inneundertøy og tøfler. Da SVT stilte spørsmålet til politikerne på hvor varmt de er hjemme, har mange reagert på at termometeret viser 18 grader eller kaldere.
“Jeg vil ikke anbefale”
Henrik Vinge (SD) var den som svarte at det er kaldest av alle og opplyste at det ikke er varmere enn 15 grader hjemme. Men når blir energisparing til en helserisiko? Slik svarer Petter Ljungman, kardiolog og professor i miljømedisin ved Karolinska Institutet:
– Jeg vil ikke råde noen til å ha 15 grader hjemme. Helsemessig kan jeg ikke si at det er støtte for å holde det så kaldt hjemme, sier hun.
Socialstyrelsen sier i en rapport fra 2005 at det er vitenskapelig støtte for at kalde temperaturer kan ha uheldige helseeffekter, spesielt når det gjelder hjerte- og karsykdommer.
– Du har høyt blodtrykk. Du kan øke risikoen for å få hjerneslag og hjerteinfarkt, sier Petter Ljungman.
Men hvor går grensen for en sunn kjernetemperatur? I klippet svarer Petter Ljungman på tre spørsmål om varme og kropp.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»