For ti år siden terrordrapene på Utøya i Norge – Radio Sverige på lett svensk

Anders Behring Breivik mente Norge ble truet av innvandrere og å skyte unge mennesker så de ikke blir politikere og ødelegger landet enda mer, sa han. Det var derfor han drepte dem. Han ble pågrepet av politiet samme dag og har sittet i fengsel siden. Det han gjorde var en terrorforbrytelse.

En minnestund ble holdt i går for de som er døde. Sveriges statsminister Stefan Löfven var til stede og la ned en krans sammen med Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sveriges statsminister Stefan Löfven sa at han alltid vil jobbe for å redusere høyreekstremisme, vold og hatforbrytelser.

– Det var så mange ungdomar som ikkje fekk gå heim. Unge som trodde på demokrati og arbeidet for et bedre samfunn. Motstå høyreekstremisme, vold og hat. Jeg skal gjøre det hver eneste dag.

22. juli 2011 Den svenske Venstre-politikeren Ali Esbati var på Utøya da terrorangrepet fant sted. Så Anders Behring Breivik på øya. Han hadde kledd seg ut som en politimann og Ali Esbati trodde han hadde sett en sikkerhetsvakt.

– Jeg snur meg og ser en svartkledd person med det jeg senere oppfatter som en vekteruniform. Men det hjalp også å tenke at å, dette er noe galt. Så det gikk litt i en annen retning. Og der skjøt han de siste han drepte. Og han ble arrestert kort tid etter.

en annen som har Sterke minner fra terrorangrepet på Utøya er Ida Eliasson. I 2011 var hun aktiv i SSU, det svenske sosialdemokratiska ungdomsförbundet. Han var på vei til Utøya og der skulle han møte vennene sine. Men han avlyste turen dit. I stedet satt hun hjemme og pratet med en venninne som var på den norske øya … Hun fikk sjokk da hun leste en melding fra venninnen om Utøya.

– Å gud! Noen skyter her på øya … jeg husker det var ganske uvirkelig i begynnelsen. Man trenger ikke la folk med slike tanker og meninger vinne og man må sørge for at demokratiet bevares.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.