Flukt fra Ukraina: «Kanskje de gode menneskene vil hjelpe oss» | fri presse

Medyka-Schehyni.

Halina Drohantschuk gikk de siste 15 kilometerne til Polens sikkerhet med sine tre barn. Det er nå på en overfylt parkeringsplass på den polske siden av grenseovergangen Medyka-Schehyni. Den yngste datteren, tre år gamle Sofia, sitter i en barnevogn.

De to sønnene Bogdan (12) og Viktor (11) bærer skoleryggsekker og treningsvesker på skuldrene. «Kanskje flinke folk vil hjelpe oss», sier Halina. Kvelden før flyktet 37-åringen fra den vestukrainske byen Lviv for å unnslippe den russiske invasjonen av Ukraina. Ektemannen Ivan, som hadde kjørt henne en stund i bil, måtte bli igjen. «De vil ikke slippe ham ut, han er i militær alder.»

Medyka-Schehyni er en av to grenseoverganger nær byen Przemysl i det østlige Polen. Mange flyktninger kommer hit til fots og med bil, og det har dannet seg lange trafikkorker på ukrainsk side av grensen.

FN: Opp til fem millioner flyktninger

Ifølge FN er hundretusenvis av ukrainere for tiden på flukt som Halina. Mer enn 50.000 mennesker krysset grensen til utlandet på 48 timer, rapporterte UNHCR-sjef Filippo Grandi på Twitter fredag. FN forbereder seg på å ta imot opptil fem millioner flyktninger fra Ukraina dersom situasjonen skulle forverres ytterligere. Ifølge FNs flyktningorgan UNHCR har tusenvis av mennesker allerede krysset grenser til naboland som Polen, Moldova, Slovakia og Russland.

FNs barnefond Unicef ​​øker derfor sin tilstedeværelse i nabolandene Moldova, Romania og Polen samt i Ungarn og Slovenia. Langs rømningsveiene skal det settes opp krisesentre for kvinner og barn. Ifølge en ekspert står konvoiene klare i Romania for å bringe materiale for titusenvis av mennesker til Ukraina. Innenriksministrene i de 27 EU-landene ønsker å møtes over helgen til krisemøte.

Situasjonen i Medyka-Schehyni er fortsatt under kontroll. Polen har lenge forberedt seg på å ta imot flyktninger fra sin østlige nabo. Regjeringen i Warszawa kunngjorde på sosiale medier at alle som flykter fra en væpnet konflikt i Ukraina vil bli innlagt. «Hvis du ikke har et organisert sted å bo i Ukraina, gå til et første mottakssted,» sier han. Mottaksstedet hjelper til med varm mat, medisinsk hjelp og akuttopphold.

Rømme til nabolandene

Romania og Slovakia, som naboland, er også målet for mange flyktninger fra Ukraina. Slovakia rapporterte om mer enn fem ganger det normale antallet grensepasseringer fra nabolandet den første dagen etter det russiske angrepet. Ifølge innenriksdepartementet krysset 7.490 ukrainske borgere grensen fra onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag.

Mer enn 10.000 mennesker fra Ukraina reiste til Romania på 24 timer, mer enn dobbelt så mange som før den russiske invasjonen, sa den rumenske innenriksministeren Lucian Bode. En tredjedel av dem har allerede reist, blant annet til Bulgaria og Ungarn.

1600 flyktninger har allerede ankommet Ungarn, sa borgermesteren i den ungarske grensebyen Zahony, Laszlo Helmeczi. De fleste av menneskene ble plukket opp av slektninger og venner som bodde i Ungarn ved grenseoverganger for å ta dem inn i landet, la han til. Bystyret skulle skaffe boliger til bare 80 mennesker.

menn blir etterlatt

Mange kvinner med barn som reiser alene på den polsk-ukrainske grensen har måttet forlate mannen sin på grunn av den generelle mobiliseringen i Ukraina. De dytter barnevogner og barnevogner, drar ryggsekker, laster kofferter inn i bagasjerommet på minibussene.

Noen kan regne med private tilbud om hjelp fra Polen. Akkurat som Halina Tsykwas-Galina, som vil reise til Wroclaw (Breslau) med sine tre barn Oleg, Juri og Maksim. «For tjue år siden ryddet jeg der for en polsk familie. De har en leilighet til oss og ønsker å finne meg en jobb, sier lederen for en forbruksvarekjede i Lviv.

Ettersom flere kvinner og barn strømmer til Polen fra Ukraina via grenseovergangen, er noen spreke menn på vei i motsatt retning. Wladimir (41) og hans kollega Alexander (25) marsjerer raskt, iført nytt yttertøy, støvler og militærryggsekker. De har gitt opp jobben som vedhogger i Estland, sier de to mennene fra Chernihiv i Nord-Ukraina. Vladimir viser fram hundemerket sitt. «Jeg var en underoffiser, jeg kjempet i Donbass.» Nå vil han tilbake til fronten. «Vi må ta tilbake det som er vårt.» (Dpa)

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *