Finland og Sverige øver med NATO i Norge

Den norskledede Cold Response-øvelsen pågår i Nord-Norge og både svensk og finsk personell deltar i øvelsen, til tross for at ingen av landene er medlem av forsvarsalliansen. 35.000 militært og annet personell fra 28 land deltar i øvelsen, 1.600 av dem fra Sverige. Mange av de finske soldatene er en del av den svenske enheten.

– For Finland handler det om å bygge bilaterale forhold til Norge og øve med Sverige, sier den finske korrespondenten til SVT Liselott Lindström, som kontrollerer øvelsen på stedet, i Morgonstudion

Et intervju Financial Times gjorde med den finske presidenten Sauli Niinistö vakte stor oppmerksomhet denne helgen da Niinistö angivelig hevdet at finsk NATO-medlemskap kan øke risikoen for sikkerhetspolitikken i Europa ytterligere. Senere forsøkte Niinistö å avklare, blant annet på Twitter, at avisen hadde feiltolket ham.

«Flere scenarier»

– Han sa han mente at det er ulike sikkerhetsscenarier som Finland baserer sin avgjørelse på om de vil gå inn i NATO eller ikke. En av dem er at den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa forverres ytterligere, sier Liselott Lindström.

Meningen i Finland har svingt og blitt mye mer positiv til NATO-medlemskap siden Russland invaderte Ukraina. 62 % vil at Finland skal søke om å bli med i forsvarsalliansen.

– Det forvandlet seg i prinsippet over natten og skyldes usikkerheten om at invasjonen av Ukraina har spredt seg blant finnene. Alternativet til NATO vil være et dyptgående samarbeid med Sverige og en bilateral forsvarsavtale med USA, sier Liselott Persson.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.