Fagforbundet er kritisk til «panikklignende» tiltak innenfor FNs helsevesen

I forrige uke ble det klart at FNs helsevesen måtte ta «tøffe beslutninger» for å takle sommerens akuttoperasjoner etter permitteringer og sykemeldinger ved Trollhättan legevakt. De tre mellomliggende mottakspostene holder stengt fra uke 27 til 30, ansatte har måttet flytte ferien og en ambulanseressurs er trukket tilbake i samme periode. Endringene rammer først og fremst sykepleiere og pleieassistenter.

Tiltakene ble koordinert av fagforeningen samme dag som informasjonen ble gitt videre til de ansatte, sier Emelie Hultberg, president i Västra Götalands legeforening, til Läkartidningen. Forbundet har gjennom den sentrale fagorganisasjonen Saco, samt Kommune- og helseforbundet, erklært uenighet med arbeidsgiver i spørsmålet.

Tiltakene er ikke tilstrekkelig vurdert ut fra et arbeidsmiljøsynspunkt eller analysert ut fra et pasientsikkerhetssynspunkt, skriver Emelie Hultberg i Läkartidningen. Han mener denne typen raske beslutninger kan påvirke arbeidsmiljøet negativt og skade tilliten til sykehusledelsen.

«Vi mener at den svært skjøre situasjonen til personalet på legevakten har vært kjent en stund og at arbeidsgiver på et tidligere tidspunkt burde ha kunnet iverksette tiltak som ikke ville skapt en slik panikk», skriver han.

Sykehusdirektør Björn Järbur sier til Läkartidningen at den tilbaketrukne ambulanseformuen definitivt er analysert og risikovurdert. Når det gjelder mellomliggende stillinger, er det en funksjon som faktisk ikke har vært tilgjengelig på to år, men de ble først besatt i juni.

– Vi er tilbake til situasjonen vi var i før 12. juni. Slik sett er det ingen forskjell på hvordan det var før, sier Björn Järbur i Läkartidningen.

Beslutningen om tiltakene kom tett på at de måtte på plass. For å ta opp kritikk om at sykehusledelsen burde vært mer fremtidsrettet, minner Björn Järbur om at Trollhättan sykehus har brukt mye tid i beredskapsmodus etter tidligere bemanningsproblemer. I tillegg får du også sene permitteringer og sykemeldinger.

– Det var en ukjent situasjon inntil for noen uker siden, sier Björn Järbur og fortsetter:

– Vi har ikke ekstra ressurser som venter der det oppstår hull.

Personalsituasjonen er tøff hver sommer nå. I fjor sommer vurderte Björn Järbur mulighetene for å rekruttere flere sykepleiere som relativt begrensede. I stedet bør det fungere på nye og smartere måter.

De siste to årene har de også jobbet med flere endringer, som lønnsøkning, jobboverføringer og karriereutvikling. En fremtidig plan for sykehuset er også å gå over til en felles omsorgsstedskoordinering hvor hele sykehusets somatiske kapasitet skal utnyttes for alle pasienter.

– Det er mye som skjer. Vi har samme utfordring som andre sykehus, å sørge for at det er nok ansatte. Og så må man finne nye måter å jobbe på. Med de gamle vil problemene bare forsterkes, sier Björn Järbur.

Les også:
«Tøffe beslutninger» for å takle NU Healthcare sommerbemanning

Lakartidningen.se

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *