Listhaug sier han ikke kan la Fremskrittspartiet miste makten og forlater derfor vervet.
– Jeg er glad partiet støttet meg hundre prosent, men jeg vil ikke at Fremskrittspartiet skal miste makten. Jeg vil at partiet skal være involvert i regjeringen i landet, sa han på en pressekonferanse tirsdag.
At Listhaug nå slutter er en avgjørelse hun må ha tatt på egenhånd.
– Det var opp til meg å bestemme om jeg skulle bli hele veien, eller om jeg ville gå av med pensjon.
Kritisert etter innlegget
Den tidligere justis- og innvandringsministeren fikk sterk kritikk etter å ha postet et Facebook-innlegg for snart to uker siden der han skrev at Arbeiderpartiet (PA) prioriterer terrorister fremfor norske statsborgere. Blant kritikerne er de Utøya-overlevende som ble utsatt for terrorangrepet 22. juli 2011.
«En surrealistisk uke»
I løpet av dagen skulle det foregå et mistillitsvotum mot Listhaug på Stortinget.
– Jeg opplevde det som en heksejakt, skrev hun i et Facebook-innlegg tidlig tirsdag.
Listhaug beklaget torsdag og dagen før, også statsminister Erna Solberg beklaget.
– Det var en helt surrealistisk uke, der et innlegg på Facebook, som jeg beklager, gjorde norsk politikk til et asyl, fortsetter Listhaug under pressekonferansen.
– I dag er det min jobb å være voksen, sier hun.
Kan motta ny post i fremtiden
Statsminister Erna Solberg (konservative) sa på en pressekonferanse, etter nyheten om Listhaugs avgang, at det ikke er umulig for den tidligere justisministeren å bli statsminister senere i regjeringen.
– Sylvi er en tøff kvinne. Og han vil helt sikkert være en tydelig stemme i politikken gjennom politisk debatt på Stortinget og ulike verv i fremtiden, sier han.
NRK erfarer at dagens fiskeriminister Per Sandberg (Frp) blir ny justis- og innvandringsminister.
Rinkeby kommenterte
Norske Sylvi Listhaug har gjort seg kjent som en av de mest frittalende norske politikerne. Under et besøk i Stockholm-forstaden Rinkeby under den norske valgkampen i august 2017 fikk den sterk kritikk. Han opplyste blant annet at Sverige har seksti «forbudssoner», hvor det er en ulovlig stat.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»