Erling Braut Haaland senket Sverige i Nations League

Norge har ikke spilt et eneste mesterskap siden 2000.

Og ikke siden 2005, i en treningskamp i Råsunda 8. juni da Norge vant 3–2, hadde Sverige tapt en kamp mot sine vestlige naboer,

Haaland matchvinner

Men nå er Sverige nok en gang slått av Norge. På kveldens Nations League-kamp på Friends arena vant Norge 2-1.

Vinneren av den store kampen ble Erling Braut Haaland, den 21 år gamle storstjernen som bør introduseres som Manchester City-spiller når som helst nå.

Misnøye med svensk strenghet

Det første målet kom 20 minutter ut i første omgang, da Sampdoria-midtbanespiller Morten Thorsby gikk ned etter en duell med Emil Krafth. Svenskene var ikke fornøyd med straffen, men VAR-rommet påkalte ikke dommer Anthony Taylors oppmerksomhet og dommen sto stående.

Javascript må være aktivert for å spille av videoer

Her får Norge straffe. Bilder fra Viaplay

En avgjørelse som landslagskaptein Janne Andersson ikke satte pris på da hun så den på TV6.

– Søte Jesus… Tilgi meg, men det er helt forferdelig, sa han.

– Jeg spurte fjerdedommeren om han er VAR. «Ja, de «sjekket» det», svarte han. Puh… Unnskyld meg, jeg holdt på å forbanne, men det er patetisk.

«Helt fryktelig»

På pressekonferansen var han på samme spor.

– For meg er det helt forferdelig. Jeg så det i ettertid. Hvis du som VAR-dommer ikke kan se den situasjonen, trenger vi ikke VAR. Forferdelig, sa han.

Emil Krafth, som dermed pådro seg boten, er også kritisk til dommen.

– Jeg har sett bildene og forstår ikke hvordan dommeren kan gi ham en straff. Alle jeg har snakket med, til og med Norge, synes ikke det er straffe, sier Krafth, som nå er suspendert til neste kamp mot Serbia.

Haaland var iskald fra elleve meter og ga Norge en fortjent ledelse, og markerte dermed sin syvende landskamp på rad.

Og etter kampen innrømmet Haaland selv at det nok ikke var straffe.

– Det ser ut til å snurre, sier den norske spissen TV 2.

Norge scoret 2-0

Norge var mye bedre i første omgang, men scoret ikke et mål der.

Sverige kom frem i andre omgang, men det ble ingen utligning til tross for dominans og sjanser. I stedet ble det norske 2-0. Omtrent halvveis i omgangen spleiset en norsk spiller keeperens avspark. Joakim Nilsson bommet totalt, hvorpå Haaland gikk igjennom og avsluttet rent ved siden av Robin Olsens bortre stolpe. Det var Norges første skudd på mål i andre omgang.

Sverige presset på i kampens sluttfase og klarte å redusere. Anthony Elanga tok sikte, etter utmerket partnerskap med Dejan Kulusesvski, og scoret sitt første internasjonale mål på utmerket måte nær høyre stolpe.