Er det også en plan for nye fengsler?

DISKUSJON. Under den sosialdemokratiske regjeringen ved makten ble rundt 80 straffer skjerpet. Antall politifolk økte og de fikk flere og bedre verktøy. Aktor, domstoler og kriminalomsorgen fikk økte ressurser. Takket være dette sitter flere mennesker nå i fengsel enn noen gang før. På bare tre år økte antallet år i fengsel som ble dømt med 40 %.

Men de store investeringene gjør også at situasjonen innenfor kriminalomsorgen er svært spent. Det er en risiko for at sikkerheten må settes på sidelinjen og personalet er vitne til en vanskelig arbeidssituasjon.

I et internasjonalt perspektiv er det svenske kriminalomsorgen svært vellykket i arbeidet med å hindre gjentatt lovbrudd. Målet er at de som dømmes til fengsel ikke skal begå flere forbrytelser etter at dommen er sonet.

Kriminalomsorgen arbeider med blant annet en rekke vitenskapsbaserte behandlingsopplegg. Et klart flertall av de som har sittet i fengsel, begår ikke på nytt lovbrudd.

Så spørsmålet er: hvor er planen til Sverigedemokraterna og regjeringen?

Akkurat nå er det en interessant kriminalomsorgsserie, Little Scandinavia, på SVT. Marirosa Lamas, fengselsdirektør ved SCI Chester utenfor Philadelphia i USA, innser at det amerikanske fengselssystemet rett og slett ikke fungerer. Sammen med de ansatte drar han til fengsler i Sverige, Norge og Danmark for å søke inspirasjon til endring.

Allerede i dag skyter vellykkede tilbakefallsforebyggende aktiviteter fart. I en artikkel i Dagens Nyheter en kriminalombud vitner om hvor vanskelig det er å leve opp til kravet om ansettelse, samtidig som det har stor betydning for å redusere tilbakefall.

Men sikkerheten risikerer også å bli dårligere. Kriminalomsorgen melder at overbefolkning skaper sikkerhetsproblemer og personer blir plassert i et fengsel med lavere sikkerhetsklasse enn det som egentlig ville vært nødvendig.

Bare begynnelsen

Men det vi ser nå er bare begynnelsen. Dersom Tidö-partiene mener alvor med å gjennomføre forslagene som ligger i Tidö-avtalen, vil kriminalomsorgen få svært vanskelig å utføre sitt oppdrag. Kriminalomsorgen har fått store tilskudd over en årrekke og ekspanderer i raskt tempo. Utvidelsen som vil være nødvendig for å implementere Tidö-avtalen, legger til utvidelsen som allerede er i gang.

På vegne av regjeringen, Kriminalomsorgen har beregnet på hva avtalen med Tidö det ville bety for virksomheten. Rapporten viser at 16 nye store fengsler forventes å bygges og 5000 nye ansatte rekrutteres og utdannes. Det er også verdt å nevne at det ifølge Kriminalomsorgen tar rundt ti år å bygge et nytt fengsel.

Så spørsmålet er: hvor er planen til Sverigedemokraterna og regjeringen? Hvordan tror du utvidelsen vil utfolde seg rent praktisk? Eller stemmer det at de ikke har til hensikt å gjennomføre forslagene i Tidö-avtalen?


Av Ardalan Shekarabi (S)

talsmann for rettspolitikk

Skal det koste penger å reise med ambulanse?

Uppsala-regionen vil begynne å kreve 400 SEK for alle pasienter som reiser til sykehus med ambulanse. Gustaf Drougge i tenketanken Synaps synes det er en god idé. Kalle Sundin i tankesmien Katalys mener det er overmodig å tro det vil ha noen effekt.
FOR Å VITE MER: Tidös parter stoler ikke på domstolene
FOR Å VITE MER: Parlamentsmedlemmer kan ikke omgås terrorister
FOR Å VITE MER: Hat og trusler kveler kvinner med makt

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *