– CO2-lagring i oljefelt kan skape barrierer, viser en ny dansk studie.
Mens flere storskala CCS-prosjekter i dag jobber med å fange CO2 og lagre den i Nordsjøen, viser en ny studie at enkelte oljefelt kan være i stand til å lagre betydelig mindre enn forventet, skriver det danske vitenskapstidsskriftet Videnskab.dk.
Studien, med tittelen «Hydrokarbonrester i et dansk kalksteinsreservoar og deres effekter på CO2-injektivitet» ble nylig publisert i tidsskriftet Marine and Petroleum Geology.
I studien konkluderer forskere fra Aarhus Universitet og Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) at plugger og blokkeringer kan oppstå i oljefelt når CO2 pumpes under jorden og blandes med restolje allerede i feltene, noe det i praksis kan bety. at det er mindre plass til CO2-lagring, forklarer en av forskerne bak studien og professor ved Institutt for geovitenskap ved Aarhus Universitet, Hamed Sanei, til media.
Usannsynlig tap
– Når folk kritiserer CCS er det ofte på grunn av frykt for tap eller lignende. Men sannsynligheten for tap er svært lav. Det er imidlertid en betydelig risiko for at det oppstår blokkeringer, som vi beskriver i studien, sier Sanei.
Det er nå behov for å generere mer kunnskap, noe den danske regjeringen allerede er klar over og har derfor gitt midler til bredere analyser for å vise hvor sannsynlige nedstengningene er, sa Hamed Sanei til vitenskapsavisen.
Det er stor politisk oppmerksomhet på CCS-området. I desember 2021 signerte et politisk flertall en avtale om fangst, transport, lagring og bruk av CO2 i Danmark med en samlet pool på 2,14 milliarder euro.
Ørsted vant den første anbudsrunden på til sammen 8,3 milliarder danske kroner i statlig støtte til Danmarks første storskala CCS-prosjekt, mens den andre anbudsrunden ble utsatt fra 15. august til «senere i 2023».
CCS er ikke bare børsnotert i Danmark. Onsdag kunngjorde den tyske energigiganten Wintershall Dea at de sammen med Synergia Energy har fått lisens for Camelot-området fra North Sea Transition Authority (NSTA) i Storbritannia.
Uttømte gassfelt
Lisensen er en del av Medway Hub CCS-prosjektet, som skal fange og transportere CO2 fra gasskraftverk til utarmete gassfelt og et overliggende saltvannsreservoar med potensial til å lagre opptil 6 millioner tonn CO2, ifølge Wintershall Dea.
Erfaringene fra prosjektet vil bli brukt til CCS-prosjekter i Norge og Danmark, sier Hugo Dijkgraaf, Chief Technology Officer i Wintershall Dea og medlem av selskapets styre.
Kilde: Aarhus Universitet
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»