Av Kristian Alm
Da historiker Geir Stian Ulstein skrev om norske festninger, kom navnet Jakob Nielsen opp.
Det ble klart for meg at han var en av norsk middelalders viktigste skikkelser, men helt glemt.
Nå kommer Ulstein til Kungsbacka for å redde grev Jakob, som også skapte Hunehal slott.
Slottet eksisterte på holmen Hanhal til slutten av 1300-tallet. Da den ble revet, kan steinene ha vært brukt til utvidelse av Varberg festning. Arkivfoto: Johanna Simonsson ·
Både grev Jakobs og Hunehals slott ble glemt i Kungsbacka inntil entusiaster fikk EU-midler for å fremheve sin spennende historie for ti år siden.
Prosjektet «In the Time of the Earl» ville bringe Hunehals Borg og Hanhalsholme til live. Rose-Marie Eriksson, lidenskapelig opptatt av hjemlandet, ble sponsor for prosjektet og deretter talsperson for foreningen, som fortsetter arbeidet med å verdsette slottets historie.
Det ble en bok, det ble satt opp skilt rundt slottet, det ble arrangert middelalderdager og det ble foretatt arkeologiske utgravninger. Det ble blant annet funnet vakttårn og keramikk.
Kongedreper
Historien om Hunehals Borg kretser mye rundt grev Jakob Nielsen. Slottet ble trolig bygget av hans far, Niels Nielsen, på midten av 1200-tallet. Grev Jakob tok tilflukt på slottet i 1287 etter å ha blitt funnet skyldig, sammen med syv andre, for drapet på den danske kongen Erik Klipping. Her bygde han slottet som beskyttelse mot sine fiender.
Geir Stian Ulstein (født 1982) er utdannet historiker og forfatter av tjue romaner og faglitterære bøker.
Foto: Jordan/Bonnier norsk forlag
Men Hunehals var ikke det eneste slottet han bygde. Den norske historikeren Geir Stian Ulstein mener det kan ha vært minst fem slott i det norskdominerte området:
Varberg, Hunehals, Bohus i Kunglv, Akersborg i Oslo og kanskje et slott i Vard i det nordligste Norge.
Nå har Ulstein skrevet boken «Grev Jakob – den morderiske kongen som bygde Norges grenser i stein». Identiteten fikk han mens han jobbet med en bok om norske festninger.
Jeg husker ikke alltid navnet grev Jakob Nielsen. Etter hvert ble det klart for meg at han var en av norsk middelalders viktigste skikkelser, men likevel helt glemt.
Hunehals har eksistert i relativt kort tid, så hva var garantien for funksjonen?
Hunehals var trolig en festning for de viktigste personene i fylket i vanskelige tider. Det skulle med andre ord ikke være den daglige boligen til grev Jakob. Men han og hans menn klarte å bruke kausjonen som grunnlag for en rekke angrep på handelsmenn.
Jeg tror ikke slottet gikk ut av bruk i grev Jakobs tid, men kanskje ble det brukt noe stein for å utvide Varberg slott, for å gjøre det om til festning da kanoner ble en faktor å regne med.
Grev Jakobs slott var en spiker i øyet på fiendene og i den svenske propagandisten Erikskrnikan står det om Bohusborgen: «den som gidder å bygge det, må betale i helvetes tomt».
Boken kommer ut 15. november.
Foto: Norsk forlag Bonnier
Et kontroversielt spørsmål er om Jakob Nielsen virkelig sto bak drapet på den danske kongen.
Jeg prøver å gi svar i boka og det er både argumenter mot og for.
15. november kommer Geir Stian Ulstein til ABF for å fortelle om sin forskning og sin bok.
Lære mer:
Freningen ønsker å rette oppmerksomheten mot det historiske slottet
Fakta
Jacob Nielsen, trolig født omkring 1250 og død omkring 1310, var greve av Norra Halland og sønn av grev Niels Nielsen.
I 1283 fikk Jakob farens tidligere jarledømme som jarledømme, men i 1287 ble han frikjent for påstått medvirkning til drapet på den danske kong Erik Klipping. I likhet med andre Fredlsa fikk han norsk støtte og hadde makten i Halland nord for Tran i to tiår.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»