Eksperter på barneavhør: tenåringer har kommet under press for å innrømme

Bare 24 timer etter at Silje ble funnet død meldte norsk politi at de hadde funnet bakmennene og saken ble avsluttet. Som i den svenske saken Kevin, mener eksperter at de utpekte guttene har kommet under press for å endre historien sin. Rettspsykolog Julia Korkman mener deres første vitnesbyrd om å se unge mennesker misbruke Silje burde høres mer.

– Som egentlig drepte Silje og bestemte seg for å lyve og finne på et alibi med de tre unge mennene. Det er en veldig komplisert operasjon for så små barn. Jeg ser det ikke som sannsynlig.

Unge mennesker ble sett løpende – ingen vitner ble hørt

NRKs gjennomgang av Silje-saken viser at det ikke bare er barn som vitner om ungdom. En kvinne hevdet også å ha sett tre ungdommer i alderen 15 til 16 år flykte fra stedet der Silje ble funnet død. Men det ble aldri holdt noe formelt avhør med kvinnen, og ifølge eksperter frigjorde politiet ledelsen med ungdommene.

«Fullførte ikke sporene»

Per Angel, privatetterforsker og en av Norges mest erfarne kriminalteknikere, så på bevisene og fant flere mangler. Det er forøvrig ingenting i dokumentasjonen som tyder på at det ble forsøkt å sikre spor av blod eller DNA.

– Materialet er sikret, men mer kunne vært gjort. Du har ikke fullført sporene, du kunne ha gjort mer. Dette reiser spørsmål om nøyaktighet.

Daværende direktorat i Trondheim politi, og etterforskerne som jobbet med saken, nektet å svare på kritikken som nå kommer. Det nåværende Trondheimspolitiet etterforsket nylig Silje-saken og politimester Nils Kristian Moe mener det ikke er grunn til å gjenoppta etterforskningen.

– Vårt hovedmål og oppdrag var å gjøre en grundig gjennomgang for å se om vi tror det finnes andre mulige forfattere. Og vi ser det ikke i sakspapirene, sier han.

Vil du vite mer om saken og kritikken mot politiets etterforskning? Se hele dokumentet fra innsiden: Silje-saken SVT spill.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.