Eglė Ganda Bogdanienė omtrent 25 år med lysets hastighet: Litauisk kunst utviklet seg som en blekksprut

Så mange alle slags fantastiske forandringer

«Jeg har samlet verkene som har overlevd over tid – noen har allerede forsvunnet, flyttet fra et sted til et annet. I denne utstillingen prøver jeg å tenke nytt om hva som var viktig da, jeg ser på de samme problemene – hvor relevante de er i dag. Hva de tjuefem ville vært som år? Støv i verdensrommet, et øyeblikk av øyeblikk … Nå som jeg prøver å reflektere over disse årene – virker det for meg at alt har endret seg med lysets hastighet … en mange av alle slags fantastiske endringer overalt! kommunikasjon har endret seg, det samme har teknologier og menneskelige relasjoner, «sa EG Bogdanienė, president for Union of Lithuanian Artists (LDS).

For 25 år siden ble det legendariske Lango Gallery drevet av Saulius Pilinkus og Saulius Paukštys, og det var da de kuraterte EG Bogdanienės første separatutstilling. Lango-galleriet, bemerker kunstneren, var veldig viktig på den tiden.

«Det har gjort mye arbeid, som et alternativt kunstsenter. Det var også en kjent musikkklubb i nærheten. Jeg vet ikke engang om det nå er slike enstemmige innlegg. Tilsynelatende ble det skapt av tiden selv, du vil ikke gjøre noe.

Han sa han husker den perioden veldig godt: «Det har vært en slik vekst i hele kunstmiljøet! Det virker for meg som om kraften til skaperne ga den store drivkraften til vekkelsen: de første konsertene fant sted på 90-tallet, som samlet tusenvis av mennesker, den første utstillingen i utlandet. Mannen min (Konstantin Bogdan) jobbet i LDS utenriksavdeling og fraktet sine første utstillinger til Island og Norge. Som blekksprut begynte litauisk kunst å utvikle seg. Alle menneskene som jobbet her trodde på det ekstraordinære oppdraget at kunsten må representere staten – det var så stor tro på det! Troens kunst, seg selv, fremtidens. Det er stor forskjell fra i dag. For nå er det mindre flukt, mer klokskap, mer rasjonalitet ».Eglė Ganda Bogdanienė, utstilling «Etter 25» i galleriet «Trivium»

© Ričardas Šileika

Det var både synd og interessant

Mens han organiserte sin første separatutstilling, husket EG Bogdanienė at han gjorde en spesiell innsats for å si noe uvirkelig. «Det gikk rett og slett opp for oss da. Jeg bestemte meg for ikke å vise luksusverk, ikke de som ikke stilte spørsmål ved de» betydningsfulle «verkene som vi alle vet hvordan vi lager etter endt utdanning fra akademiet. Jeg bestemte meg for å åpne mitt personlige liv, det gjorde det Det virker ikke som et kunstverk for folk i det hele tatt – sammenkrøllede sokker, bakte paier, satt inn i rammene til et maleri – en slik verdiåpning, et forsøk på å tenke nytt om transformasjonene de opplever. Nå synes jeg det var en modig forsøk på å visualisere transformasjonen av samfunn, kultur, relasjoner gjennom kunstneriske midler. Og nå ser jeg den transformasjonen, men kanskje er det ikke lenger den entusiasmen for å vise noe så dristig til andre», understreket samtalepartneren.

Med vissheten om at noen kunstverk eldes med tiden og andre modnes, aksepterte skaperen, og la merke til at verkene hans har blitt mer forståelige i dag. «Det gikk opp for oss da. Kolleger innså at selv om jeg var en uerfaren ung kunstner, tenkte kunstkritikere på henne. Jeg husker at jeg ble sammenlignet med Egle Rakauskaitė, den da kjente kunstneren. tverrfaglig. «Denne utstillingen skulle se ganske interessant ut nå, » hun er overbevist.

I følge EG Bogdanienė er utstillingens nysgjerrighet at alle arbeider uten patos – snakker åpent, ja skamløst om hverdagen, som også kan bli en inspirasjon for kunst, ikke nødvendigvis stor, oppløftende eller åndelig.

«Jeg snakket om et ødelagt liv. Hvis du omkoder estimeringsalgoritmen, blir det livet en inspirasjon for deg, som den vakreste solnedgangen du noen gang har sett. Jeg ble inspirert av sokkene til barna og ektefellen min, som lagde mat . Du går inn i din daglige rutine og tenker: hvor er den kreativiteten? Så du begynner å lete etter den og du finner den ut, «sa kunstneren om den kreative prosessen.


Eglė Ganda Bogdanienė, utstilling i Po 25 Gallery "Korsvei"

Eglė Ganda Bogdanienė, utstilling «Etter 25» i galleriet «Trivium»

© Ričardas Šileika

Lopas og lopo

Da vinrankene til det lappede avkommet av EG Bogdanienė ble stilt ut i kirken i Gent, Belgia (kurator for utstillingen Rūta Pileckaitė) på den tiden – gråt kvinnene mens de så på dem. «De husket ikke de tidene, de levde annerledes i vesten. Føttene til barneslyngerne var helt lappet opp fra fattigdom … Forferdelig fattigdom, for ikke å bli gal – tegne en nål for å tegne tegninger, brodere ord til kl. føttene til den lappede babystrømpebuksen din blir kunstverk ..», sa kunstneren som skildret en strekning av et vanskelig øyeblikk.

EG Bogdanienė er ikke overrasket: nå er det nok like vanskelig for mange å forestille seg det stakkars sovjetiske livet. «Heldigvis kastet jeg ikke de lappede strømpebuksene … La oss fortsette å vaske, la oss følge logikken om at mindre er mer …» sa hun.

Trivium-galleriet rommer bare en liten del av kunstnerens arbeid, men ifølge EG Bogdanienė er det et følsomt minne fra fortiden.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.