«Det svarte markedet for legemidler vokser frem»

Tidligere i år sa Tandvårds- og farmasimånsverket, TLV, igjen nei til å finansiere behandling med Kaftrio i kombinasjon med Kalydeco for cystisk fibrose, og argumenterte for at behandlingen ikke er kostnadseffektiv. Til tross for trepartsforhandlinger med produsenten Vertex og regionene om en lavere pris, klarte ikke partene å komme til enighet.

Som Läkartidningen fortalte oss, skapte kunngjøringen ikke bare intens debatt, men førte også til at pasienter flyttet til utlandet, for eksempel til Danmark, for å få behandling.

Nå varsler blant andre Barbro Westerholm (V) at det vokser frem et svart marked i Skandinavia.

«Pasienter fra Norge, Danmark og Finland har innsett at de kan tjene penger på ulovlig salg av medisiner de får gratis fra staten, samt desperate pasienter i Sverige», skriver hun og medforfatteren i en diskutabel artikkel i Svenska Dagbladet.

De advarer om alvorlige konsekvenser: «Den medisinske usikkerheten ved å bli behandlet med ikke-reseptbelagte legemidler er en livstruende risiko som i seg selv fører til enorme samfunnsøkonomiske kostnader i form av uventede bivirkninger».

Marita Gilljam, overlege ved cystisk fibroseklinikken ved Sahlgrenska universitetssykehuset i Gøteborg, sier til Läkartidningen at hun ikke er overrasket.

«Et svart marked var forventet å ha oppstått under de nåværende omstendighetene, og en rask økning i omfang og organisering kan forventes», sier han i en e-post.

Kaftrio-spørsmålet har gitt næring til debatten om foreldreløse stoffer. I juni ga regjeringen TLV i oppdrag å utrede hvordan man kan styrke pasienters tilgang til medisiner for behandling av sjeldne sykdommer.

Barbro Westerholm (V) og hans medforfatter mener imidlertid at dette er en systemfeil. «Neste sosialminister kan endre dette ved å tydeliggjøre TLVs handlingsrom i et reguleringsbrev til legemiddelmyndigheten», skriver de.

Som Läkartidningen sa, sendte Vertex-selskapet inn en ny fordelssøknad til TLV i begynnelsen av juni. Ifølge tilsynet pågår det for tiden prisforhandlinger mellom Regionene og selskapet.

Les også:

Den nye TLV-applikasjonen for Kaftrio vekker nytt håp

Pasienter med cystisk fibrose flytter til utlandet på jakt etter behandling

Lakartidningen.se

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.