Det kraftige SMS Flubot-viruset er utbredt i Finland og Norge

«Våre kolleger i Finland og Norge har forsøkt å stoppe viruset siden slutten av november. Situasjonen er under kontroll, men viruset blir mer aktivt,» sier Odeta Baranauskienė, Teleta Security Team Manager. «Så langt har vi ikke gjort det. la merke til noen. Flubot-demonstrasjon i Litauen, men vi overvåker hele tiden situasjonen nøye og har de nødvendige verktøyene for å håndtere slike angrep.»

Hundretusenvis av ondsinnede SMS stoppet

Flubot-parasitten i seg selv er ikke ny – flere sorter er registrert på sommeren og høsten, sier Telia i en pressemelding.

Den siste versjonen av Flubot sprer seg imidlertid mer aktivt enn noen gang, og mobiloperatører ser den kraftige økningen i SMS-trafikken. Bare i Finland anslår Telia at de har blokkert hundretusenvis av ondsinnede tekstmeldinger.

Viruset stjeler data og sprer dem via SMS. Folk mottar nå SMS-varsler om en mottatt talemelding. Hvis du klikker på koblingen, blir du bedt om å få tilgang til taleposten din på Android-telefoner, når den faktisk installerer en ondsinnet app på telefonen din. Når du klikker på koblingen på iPhone, blir brukere dirigert til et svindelnettsted.

En gang i enheten sprer en malware seg automatisk til andre kontakter på telefonen og stjeler sensitive data på telefonen, for eksempel e-postforbindelser. banktransaksjoner, passord og så videre.

Flubot-meldinger utmerker seg ved at de ikke bruker skandinaviske bokstaver (å, ä og ö) og inkluderer tilfeldige tegn som +, /, &,% og @.

Hva om telefonen min er infisert med Flubot?

I følge det finske nasjonale cybersikkerhetssenteret (NCSC-FI) er den eneste måten å rydde opp i Flubot-malware så langt å tilbakestille telefonen til fabrikkinnstillinger. Hvis du bruker en sikkerhetskopi av data for å tilbakestille telefonen, backup), sørg for at det ble gjort før telefonen ble infisert.

NCSC-FI ytterligere sikkerhetsanbefalinger:

  • Hvis du har logget på nettbank med en infisert enhet eller foretatt en betaling ved å oppgi kredittkortopplysningene dine, vennligst gi beskjed til banken din;
  • Kontakt politiet for økonomiske tap;
  • Endre passord for alle tjenester du bruker på telefonen;
  • Varsle mobiloperatøren din om at telefonen din er infisert med Flubot-viruset. Skadevaren kan ha sendt deg høyprisnumre uten at du vet det.

«Pressemelding» betyr et nyhetsbrev opprettet og distribuert av nyhetsbyråer, juridiske personer og enkeltpersoner om nyheter om tjenester, produkter, selskaper eller institusjoner og så videre. Når man bestemmer seg for å publisere innhold, tar UAB 15min hensyn til relevansen av informasjonen, fordelene for samfunnet og allmennhetens interesse. UAB «15min» er ikke honorert for publisering av dette innholdet. Redaksjonen forbeholder seg retten til å endre, forkorte, integrere og slette lenker og titler som finnes i teksten.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.