«Det handler om å komme tilbake til kjernen» – Nyheter i Politiken

På den siste av kongressen det var hyggelig besøk vestfra i dag. Arbeiderpartiets leder og nå også den norske statsministeren, Jonas Gahr Støre, talte på kongressen før han hadde private møter med både Magdalena Andersson og Stefan Löfven.

Nyheter i Politiken fikk anledning til å stille ham et par spørsmål.

Resultatet av det norske valget beskrives som en suksess for deg. Hva kan de svenske sosialdemokraterna lære av Arbeiderpartiet før valgkampen?

– Vi lærer av hverandre. Vi har alltid vært inspirert av svensk arbeid; systematisk, en politikk som betyr noe for mennesker i hverdagen. Vi har nå en vellykket valgbevegelse bak oss og vi ønsker å dele alle disse erfaringene med Magdalena Andersson og sosialdemokratene. Jeg tror det handler om å gå tilbake til sentrum og at vi er et interesseparti for arbeidsfolk. Vi må se og forstå disse interessene i hverdagen. Politikk må bety noe i hverdagen.

arbeid slagord i valget var det «Nå er det allmuens tur» og både det Jonas Gahr Støre sier her i dag og det Magdalena Andersson sa i sin hovedtale forleden tyder på at det er et ønske og en vilje til å vende tilbake til røttene. Jonas Gahr Støre påpeker i sin tale at de som kritiserer SV for å være nostalgiske tar feil. Det er ikke snakk om å se tilbake, men å se fremover og finne moderne sosialdemokratiske svar på utfordringene samfunnet vårt står overfor i dag.

Når det gjelder samarbeid mellom de sosialdemokratiske partiene i Sverige og Norge, påpeker Jonas Gahr Støre at det også handler om klimaspørsmålet.

– Vi må redusere utslipp, bevare arbeidsplasser og skape rikdom. Det er ingen land som kan lære mer av hverandre enn Norge og Sverige.

Selv om det handler om Sverige og Norge som nasjoner er vant til tett samarbeid, har pandemien forsøkt forholdet uansett.

Det nordiske samarbeidet vaklet under pandemien. Hva må skje nå?

– Vi har en jobb å gjøre. Norden har betydd åpne grenser, passfrie reiser, grensearbeid, feriereiser og utvikling. Norden har vært en ledende region i Europa. Så vi må tilbake til normalsituasjonen og vi må ha tettere kontakter mellom myndighetene dersom denne situasjonen kommer tilbake, sier Jonas Gahr Støre.

Maddalena Anderson, Den nye lederen for partiet Socialdemokratiet er enig:

– Sverige og Norge har hatt så mange år med så tett samarbeid. Nå som kronen er over og vi kan komme tilbake til normal handel og utveksling, vil relasjonene våre være like gode som de alltid har vært.

Jonas Gahr Store understreker både på pressekonferansen og i sin tale hvor viktig det er for ham å være til stede på en partikongress for de svenske sosialdemokraterna. Det er ikke bare nabolandene, det er også nære bånd mellom de to sosialdemokratiske partiene. Jonas Gahr Støre nevner i sin tale blant annet hvordan Stefan Löfven alltid har vært tilstede som en støtte og venn for ham for partiet og hvordan Stefan Löfven som eneste partileder og statsminister i Europa ikke har besøkt Utøya kun én gang. gang, men flere.

– Etter terroren over Utøya kom Stefan Löfven til Oslo og var med oss ​​på Utøya og sa at kampen mot høyreekstremisme aldri vil være over. I kampen mot rasisme skal arbeiderbevegelsen være i front. Hver dag, hver uke, hver måned. Håp og motstand kommer også fra tragedien og det er sosialdemokratene som har stått i spissen for den kampen, sier Jonas Gahr Støre og mottar stor applaus i kongressalen.

Nå etter 1,5 år av pandemier, restriksjoner og nye grenser mellom de to nabolandene, håper han at hans første utenlandsreise som statsminister går til Stockholm for å besøke statsministerkollega Magdalena Andersson.

Som ny statsminister håper Jonas Gahr Støre at hans første utenlandsreise går til Sverige for å besøke statsministerkollega Magdalena Andersson. Foto: Henrik Persson / AiP

– Det var en deilig følelse en stille søndagsmorgen å kunne kjøre fra Oslo til Gøteborg. Det var en god følelse å krysse en grense som vi ønsker skal være åpen. Nede i Østfold er det et lite skilt som sier: riksgrensen følger bekken. Da jeg var utenriksminister pleide jeg å si at på veien fra Jerusalem til Ramallah er det ti forskjellige sjekkpunkter, men mellom Sverige og Norge der følger grensen bekken. Slik vil vi at det skal være, så blir det igjen, sier Jonas Gahr Støre.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.